Beurs30 mei '13 08:10

Merkel en Hollande weer om tafel over EU-economie

Auteur: Thijs Baas

Angela Merkel meldt zich vandaag weer in Parijs voor overleg met François Hollande over de aanpak van de schuldencrisis en stimulering van de Europese economie.

Dat meldt de Duitse publieke omroep ARD. De Duitse bondskanselier en de Franse president verschillen vooral van mening over de de aanpak van de schuldencrisis. Hollande is tegen drastische bezuinigingen om de begroting weer op orde te krijgen. Hij wil de economie met overheidsinvesteringen uit het dal halen. Merkel is juist een voorstander van bezuinigingen om het overheidstekort onder 3 procent te houden.

Bezuinigingskanselier
De betrekkingen werden er niet beter op toen een concept van een rapport van Hollandes socialistische partij uitlekte, waarin 'bezuinigingskanselier' Merkel van 'egoïstische' onbuigzaamheid'' werd beschuldigd. In het uiteindelijke stuk waren de omstreden woorden geschrapt. Merkel heeft eerder gesproken over 'vriendschappelijke spanningen' met de Fransen.

Hollande uitte woensdag scherpe kritiek op de Europese Commissie die eerder die dag de regering in Parijs had opgeroepen de hervorming van het pensioenstelsel nog dit jaar op gang te brengen. ,,De Commissie moet ons niet dicteren wat wij te doen hebben. Wat de structurele hervormingen betreft komt het alleen ons toe te bepalen wat de goede weg is om het doel te bereiken'', zei Hollande.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen