Beurs11 jun '13 13:57Aangepast op 17 jun '13 13:19

BNR zoekt het uit | Zit Nederland te wachten op Melkert?

Auteur: BNR Webredactie

De oud-lijsttrekker van de PvdA, Ad Melkert, zei maandag dat het Binnenhof geen no-goarea is. En dus wordt er inmiddels lustig gespeculeerd op een mogelijke comeback. Redacteur Thomas van Zijl zocht uit of Nederland zit te wachten op Melkert.

Ad Melkert (archiefbeeld 2002).
Ad Melkert (archiefbeeld 2002).

Is Ad Melkert, vaak afgeschilderd als partij-apparatsjik, regent en machtswellusteling, de man voor de toekomst?

De Jonge Socialist
Degene die daar natuurlijk een antwoord op kan geven, is Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten. “Ik denk dat Ad Melkert heeft veel kwaliteiten heeft. Hij heeft ontzettend veel kennis van de sociaaldemocratische politiek. Hij heeft natuurlijk ook veel ervaring opgedaan in het buitenland de afgelopen tien jaar. Zelf zegt hij volgens mij ook dat hij heeft geleerd van zijn fouten in 2002. Ik vind sowieso dat iedereen een tweede kans verdient en zeker zulke intelligente mensen als Ad Melkert.”

De headhunter
Mocht Melkert gaan voor die tweede kans, dan keert hij terug naar zijn oude liefde en de vraag is of dat verstandig is. Ralf Knegtmans is headhunter en partner bij De Vroedt en Thierry. Hij denkt dat dit sterk afhankelijk is van de functie. “Iemand is niet per se getalenteerd voor alle situaties en alle rollen. Dat hebben we ook gezien met Job Cohen, die het fantastisch deed als burgemeester en wellicht iets minder geschikt was als oppositieleider. Maar ik vind een terugkeer helemaal niet uitgesloten voor iemand die zoveel ervaring heeft. In Amerika mag je een keer een fout maken en dan terugkomen. Wij Nederlanders zijn meer van hero naar zero en word je direct afgeschreven, dat is volkomen onterecht.”

De politiek tegenstander
Twee mensen die positief staan tegenover een terugkeer van Melkert, maar hoe zit het met zijn voormalig politiek tegenstanders Mat Herben. De voormalig leider van de LPF heeft ook mooie woorden over voor Melkert. “Hij heeft in zekere zin een warm plekje in mijn hart. Om te beginnen zijn Pim Fortuyn en ik hem heel dankbaar voor zijn optreden destijds waardoor de PvdA veel stemmen verloor en Pim Fortuyn de wind in de zeilen kreeg.”

Om verder te gaan: “Op een gegeven moment moet je gewoon beseffen, dat geldt voor iedere politicus, dat je je kans hebt gehad. Als je die niet gegrepen hebt, of verprutst zoals bij de LPF gebeurde, dan moet je niet denken dat je tien jaar later opnieuw kunt beginnen. Dat gaat gewoon niet.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen