Beurs9 dec '11 21:59

Nederland moet volgende bankencrisis zelf voorkomen

Auteur: BNR Webredactie

Als het internationaal niet lukt, moet Nederland moet zélf maatregelen nemen om een volgende bankencrisis te voorkomen.

Dat zegt voorzitter de Wit van de gelijknamige  Parlementaire Enquêtecommissie. De commissie De Wit onderzoekt de overheidsmaatregelen die tijdens de kredietcrisis zijn genomen.

Na vijf weken, met in totaal 93 uur openbare gesprekken met de hoofdrolspelers, zitten de openbare verhoren er nu op. Ook oud-minister Bos kwam aan het woord. Hij adviseerde dat de commissie iets moest gaan doen aan die ongebreidelde groei van de banken die zich weer in hun oude gedrag terug laten vallen.

Maar dat moet groots worden aangepakt. En als dat internationaal niet lukt, dan moet dat maar gewoon in Nederland gebeuren. "Toen wij nog een tijdelijke commissie waren, was dat ons standpunt. Ik zou me kunnen voorstellen dat de enquêtecommissie dat nu ook doet. Wij kunnen zeggen niet afwachten wat er internationaal gebeurt en dan verder niets doen", zegt commissievoorzitter Jan De Wit.

Politiek doet niets
"Dat is exact het verwijt dat dan door de Nederlandse burgers terecht gemaakt zou worden. De politiek doet niets. Wij moeten dit soort suggesties dus heel serieus nemen en kijken of wij als het internationaal niet lukt, niet al gewoon nationaal kunnen aanpakken. Nederland moet zo nodig zelf orde op zaken stellen als dat internationaal niet lukt dan doen we dat nationaal", zegt De Wit.

Fortis/ABN Amro
De commissievoorzitter is tevreden over de afgelopen weken, op één punt na. "Wat ons betreft zijn de antwoorden duidelijk geweest behalve over Fortis/ABN Amro. Maar in zijn algemeenheid concluderen wij dat wij de antwoorden waarnaar we opzoek waren, hebben gekregen."

De Wit legt uit waarom het zo moeilijk was om daarover duidelijkheid te krijgen. "Het is een ingewikkeld punt. Daar lopen de meningen zoals u gehoord heeft in de verhoren over uiteen. We hebben tot en met vandaag dat punt helder proberen te krijgen. We constateren nu dat dit niet gelukt is en dat we nog geen volledig antwoord hebben. Dat gaan we de komende weken nog proberen te vinden."

Meineed
Door tegenstrijdige verklaringen tijdens de verhoren rijst de vraag of er meineed is gepleegd. Maar volgens De Wit hoeven tegenstrijdige verklaringen niet per definitie meineed te betekenen. "We moeten bekijken welke verklaringen zijn afgelegd. Als er aanleiding zou zijn om te denken aan meineed dan moeten we dat nader onderzoeken. Maar dat is een van de punten waar wij voor gesteld worden de komende week."

Gerelateerde artikelen