Beurs18 jan '13 06:15Aangepast op 18 jan '13 06:36

Groei in China trekt aan

Auteur: BNR Webredactie

De Chinese economie is in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent gegroeid. Het is de eerste keer in 7 kwartalen dat de economische groei in het land weer aantrekt.

Dat blijkt uit data van het Chinese bureau voor de statistiek. Een kwartaal eerder was nog sprake van een groei met 7,4 procent, terwijl economen in doorsnee rekenden op 7,8 procent. Over het hele jaar bekeken komt de groei uit op 7,8 procent, de zwakste niveau in 13 jaar.

De vertrekkende premier Wen Jiabao zette in maart een groeidoelstelling neer van 7,5 procent voor 2012, het laagste niveau sinds 2004. Naar verluidt wordt ook dit jaar een doelstelling gehanteerd van 7,5 procent, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Herstel wereldeconomie
Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese industriële productie in december is uitgekomen op 10,3 procent, waar economen in doorsnee rekenden op 10,2 procent. Economen signaleren dat de Chinese data, in combinatie met positieve macro-economische cijfers die donderdag in de VS werden geopenbaard, laten zien dat de wereldeconomie langzaam verbetering begint te laten zien.

"Het keerpunt is vooral te danken aan de Chinese overheid zelf, die stimuleringsmaatregelen op de rit heeft gezet", vertelt Arnout van Rijn, hoofd Aziatische aandelen van Robeco, op BNR. "Er is weer een aantal spoorwegprojecten van de grond getrokken. En je ziet dat met name de onroerend goedmarkt weer wat tot leven is gekomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen