Beurs18 jan '13 07:39

Nikkei eindigt fors hoger

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Tokio is goed aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Een verdere verzwakking van de Japanse yen en beter dan verwachte macro-economische cijfers uit China zorgden voor veel enthousiasme bij beleggers.

De Nikkei sloot 2,9 procent hoger op 10.913,30 punten. De Japanse beurs won deze week 1 procent. Het is de tiende week op rij dat de Nikkei winst boekt.

Goedkopere yen
De stijging werd aangevoerd door de Japanse exportbedrijven, die bleven profiteren van een goedkopere yen. Speculatie op verdere stimuleringsmaatregelen door de Japanse centrale bank duwde de Japanse munt naar het laagste niveau in 2,5 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarnaast bleek dat de Chinese economie in het vierde kwartaal van 2012 met 7,9 procent gegroeid. Het is de eerste keer in zeven kwartalen dat de economische groei in het land weer aantrekt.

De andere belangrijke aandelenbeurzen in het Verre Oosten lieten ook winsten zien. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,9 procent hoger in de middaghandel. De Kospi in Seoul steeg 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney klom 0,3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen