Beurs12 mei '11 06:02

Meer illegale arbeid bij schoonmakers

Auteur: Karin Backx

Bedrijven hebben minder aandacht voor arbeidsomstandigheden en de illegale arbeid op de werkvloer is vorig jaar weer iets toegenomen. Vooral de schoonmaak- en uitzendsector ging vaker over de scheef.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de inspectiedienst over 2010. De arbeidsomstandigheden bleken vorig jaar niet in orde bij 61 procent van de gecontroleerde bedrijven. Dat was een jaar eerder 58 procent en het jaar daarvoor nog 56 procent.
Schoonmaak- en uitzendsector
Verder stuitte de inspectie in 2010 op misstanden met illegale arbeid bij 18 procent van de controles, tegen 17 procent in 2009 en 16 procent in 2008. Vooral in de schoonmaak- en uitzendsector zijn meer overtredingen geconstateerd op het gebied van de Wet arbeid vreemdelingen en met onderbetaling.
Illegale werknemers
Het aantal aangetroffen illegale werknemers schommelt de laatste jaren. Vorig jaar ging het in totaal om 2397 illegaal tewerkgestelden. Dat zijn er ongeveer honderd minder dan een jaar eerder, maar bijna vierhonderd meer dan in 2008.
De Arbeidsinspectie controleert de laatste jaren steeds gerichter bij bedrijven en sectoren waar veel misstanden worden verwacht. Volgens de dienst is hierdoor een deel van de stijgende lijn in geconstateerde overtredingen te verklaren.
Slechtere economische omstandigheden
Ook de slechtere economische omstandigheden, worden als reden genoemd dat meer werkgevers regels slechter naleven om de kosten te drukken. Er zijn in 2010 in totaal bijna vierduizend boetes opgelegd aan werkgevers wegens slechte arbeidsomstandigheden, onderbetaling en illegale tewerkstelling van vreemdelingen.
Bij elkaar is 42,7 miljoen euro aan boetes opgelegd. Ruim 32 miljoen euro hiervan betrof boetes wegens illegale arbeid en ruim 2 miljoen euro voor ontduiking van het minimumloon.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen