Beurs8 mei '12 13:43Aangepast op 8 mei '12 16:20

Rijke Mexicaan mag ongehinderd shoppen

Auteur: Pieter van den Akker

Duitsers en Fransen zouden nooit toelaten wat er nu met KPN gebeurt. Dat zegt journalist Menno Tamminga, schrijver van het boek 'De Uitverkoop van Nederland', op BNR.

Tamminga reageert op het nieuws dat de rijkste man ter wereld, de Mexicaan Carlos Slim, zijn oog heeft laten vallen op KPN. Slim wil 28 procent van de aandelen kopen. NRC-redacteur Tamminga weet dat er in Frankrijk en Duitsland veel voorzichtiger met hun kroonjuwelen onder de bedrijven wordt omgegaan dan in Nederland. "Ze hebben een hele serie eigen aandeelhouders, meestal financiële instellingen, die een soort van blokkerende minderheid hebben, zodat een buitenlandse opkoper daar alleen maar aan te pas komt als politici dat goed vinden."

Klem
Of KPN helemaal in buitenlandse handen zal vallen? Tamminga: "Dat lijkt me wat vroeg. Eerst moet KPN hier natuurlijk nog op reageren en moet blijken of ze het wel willen. Ik kan me vanuit hun aandeelhoudersvriendelijke optreden van de afgelopen jaren wel voorstellen dat ze er positief tegenover staan. Alleen krijg je dan wel een blok van 28 procent dat in handen komt van een Mexicaanse concurrent. Dan zit je natuurlijk wel helemaal klem."

Hij legt uit: "Ze krijgen geen nieuw geld. Het geld gaat naar bestaande aandeelhouders van KPN die op 8 euro uitstappen. Slim legt eigenlijk een bodem in de markt onder de koers van KPN met 8 euro en het valt nog te bezien wat er verder gaat gebeuren."

Protectionisme
De vraag is of we types als Slim de komende jaren vaker in Nederland zullen aantreffen om mooie bedrijven te kopen. Tamminga: "Je kunt duidelijk zien dat buitenlandse grotere ondernemingen nog steeds brood zien in Nederlandse bedrijven. Dat verbaast me niet als je kijkt naar sommige koersen. Dit zijn vaak partijen waarmee je een stukje van de Europese economie en de Europese klantenkring koopt. Daar zit dus een hoop logica in voor bedrijven uit Amerika, China, Mexico, noem maar op."

Volgens Tamminga zou het goed zijn om wat protectionistischer te worden. "Ik denk dat de Fransen en de Duitsers dit niet zouden toestaan. Zij hebben een veel sterkere nationale verankering van hun kroonjuwelen in dit soort sectoren."

Klik hier om te luisteren naar Menno Tamminga, schrijver van het boek 'De Uitverkoop van Nederland'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen