Beurs8 mei '12 06:54Aangepast op 8 mei '12 11:22

Rijkste man ter wereld biedt op deel KPN

Auteur: Pieter van den Akker

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil van Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, wil een deel van KPN overnemen. Het heeft een bod gelanceerd van 8 euro per aandeel op KPN.

América Móvil wil een belang van 28 procent in het Nederlandse telecombedrijf krijgen. Het laat niet weten waarom de limiet op de deelneming op 28 procent is gezet. Maar bij een deelneming van 30 procent of meer, is het verplicht een bod uit te brengen op de rest van het bedrijf.

Deal van 2,3 miljard euro
Het zogenoemde partieel openbaar bod op KPN biedt een premie van circa 23,5 procent op de slotkoers van KPN op 7 mei. Uit data van Reuters blijkt dat de deal een waarde heeft van meer dan 2,3 miljard euro.

América Móvil laat weten toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte te hebben gebracht. Het gaf verder aan de huidige strategische plannen van KPN te steunen en is van plan 'constructief' samen te werken met het management.

Carlos Slim
Eigenaar van América Móvil is de Mexicaanse tycoon Carlos Slim, 's werelds meest vermogende man. Zijn bedrijf had al een deelneming van circa 4,8 procent in KPN. Deze stap wordt door het concern echter gezien als de 'eerste significante investering in Europa'.

Bij América Móvil en KPN was dinsdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar.

América Móvil is de grootste aanbieder van draadloze diensten in Latijns Amerika. Het had eind maart 246 miljoen draadloze abonnees in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Mijnbouw
"Er wordt in Mexico opgekeken tegen Carlos Slim", vertelt correspondent Edwin Timmer vanuit Mexico. "Op dit moment is hij goed voor 76 miljard dollar. Hij is een zoon van Libanese ouders en heeft van jongs af aan ondernemer gespeeld en is daar behoorlijk succesvol mee geworden. Zijn eerste geld heeft hij verdiend met mijnbouw en met retail. Een van de belangrijkste restaurantketens van Mexico is van hem."

Slim rolde begin jaren negentig de telecomsector in, weet Timmer. "Toen kon hij het staatsbedrijf Telmex overnemen. Daarop heeft hij zijn mobiele telefoniezaak gebouwd: América Móvil. Of dat een goed bedrijf is? "Dat kan je wel zeggen", antwoordt Timmer. "Wat klanten betreft is het het vierde mobiele bedrijf ter wereld. Wat kabels betreft is het zelfs de allergrootste. In Latijns-Amerika is het echt een enorme gigant."

Chaos
Maar er is ook kritiek. "Ik kan ook wel een paar gekke dingen vertellen. Qua  klantvriendelijkheid en service is het af en toe echt een chaos bij América Móvil. Als je een contract wil tekenen, moet je 27 handtekeningen overleggen. Dan vraag je je af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat de eigenaar van zo'n bedrijf de rijkste man ter wereld wordt. Maar schijnbaar lukt dat als je er de juiste tarieven bij vraagt."

Klik hier en hier om te luisteren naar correspondent Edwin Timmer & BNR's Paul Laseur over Carlos Slim en zijn bod op KPN.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen