Rechtbank verklaart Thermphos failliet
Fosforfabriek Thermphos uit Vlissingen is failliet. Dat betekent een mogelijke strop voor het Rijk van honderden miljoenen. In Nederland zijn er bovendien nog 50 risicobedrijven.
Dit laatste zei Stientje van Veldhoven, Tweede-Kamerlid van D66 vandaag tegen BNR.
Hoewel Thermphos een vergunning heeft op basis van de Kernenergiewet, is daarin niets geregeld over wie bij een faillissement betaalt voor het opruimen van radioactief afval, vervuilde grond en het ontmantelen van fabrieksinstallaties. Dat blijkt uit een intern document van het ministerie van Economische Zaken.
Belastingbetaler
Uit hetzelfde document blijkt dat bij 50 bedrijven in Nederland, in het geval van een faillissement, dezelfde situatie ontstaat. “D66 vindt dat dit soort kosten niet door de belastingbetaler betaald moeten worden.”
De partij wil daarom zo snel mogelijk de Kernenergiewet aanpassen. Als het aan Van Veldhoven ligt, zorgen dit soort bedrijven dat ze een spaarpotje hebben voor het geval ze failliet gaan. Het D66-Kamerlid vraagt vandaag een debat aan met minister Kamp van Economische Zaken
Veelvoud
Bovendien kan de ontmanteling van de fabriek en het saneren van vervuilde grond kan nog eens een veelvoud kosten, zo blijkt uit een intern stuk van het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie heeft de Tweede Kamer niet eerder geïnformeerd.
“We zaten vlak voor de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken en als het dan echt gaat om honderden miljoenen dan is het wel logisch als je de Kamer, desnoods vertrouwelijk, informeert over de risico’s die er voor de staatsbegroting zouden zijn.”
Curator Ronald van den Bos van Thermphos zei vanmiddag tegen BNR dat hij zich voor kan stellen dat de overheid nadenkt over mogelijkheden om de schade te beperken. “Thermphos heeft milieubureau ingeschakeld om een beeld te schetsen wat de kosten, met name van de ontmanteling van de fabriek. Ook laten we ons adviseren over de status van een eventuele claim in het faillissementsproces.”
Faillissement
Thermphos vroeg op 12 november het faillissement aan. De aanvraag kwam anderhalve maand nadat het bedrijf uitstel van betaling had gekregen.
Bij het bedrijf werken 450 mensen. Het grootste deel is gevraagd te blijven werken tot er een investeerder is gevonden die kan zorgen voor een doorstart van de laatste fosforfabriek van Europa.
Curator Van den Bos zei dat er serieuze interesse is van verschillende investeerders. Hij kan verder nog niets over deze interesse zeggen. Uit het eerder genoemde rapport van het ministerie zou echter blijken dat er helemaal niet veel belangstelling is voor het overnemen van (delen van) Thermphos.