Beurs7 nov '13 08:02Aangepast op 7 nov '13 11:11

Aegon ziet onderliggend resultaat stijgen

Auteur: ANP Nieuws

Aegon heeft het onderliggend resultaat voor belastingen in het derde kwartaal met 7 procent op jaarbasis zien stijgen tot 531 miljoen euro.

ANP
ANP

Dat maakte de verzekeraar donderdag bekend. De toename is te danken aan een groei van de activiteiten en stijgende koersen op de aandelenmarkten.

De nettowinst daalde met 40 procent tot 227 miljoen euro. Dat komt volgens Aegon door de beslissing om zijn aannames voor de toekomstige ontwikkeling van de rente en de aandelenmarkten "in lijn te brengen met de huidige marktomstandigheden''.

Aegon gaat nu uit van een rendement op zijn beleggingen in aandelen van 8 procent per jaar. Dat was eerder 9 procent. Daarnaast is het verwachte rendement op Amerikaanse staatsleningen verlaagd van 4,75 naar 4,25 procent. Samen met enkele andere herwaarderingen resulteerde dit in een verliespost van 493 miljoen euro.

De verkoop van nieuwe levensverzekeringen nam met 2 procent toe tot 412 miljoen euro, met name door de verkoop van pensioenen in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland en de Verenigde Staten was daarentegen sprake van een daling.

Dankzij het hogere onderliggende resultaat en eenmalige belastingbaten steeg het rendement op het eigen vermogen tot 9,9 procent. Aegon behoudt naar eigen zeggen een sterke kapitaalpositie, met een solvabiliteit van 208 procent en een kapitaaloverschot van 1,8 miljard euro.

Volgens bestuursvoorzitter Alex Wynaendts heeft Aegon de positieve trend in het derde kwartaal voortgezet. "Wij blijven de vruchten plukken van belangrijke maatregelen die het management heeft genomen en profiteren daarnaast van gunstige marktomstandigheden'', aldus de topman.

Aegon neemt verdere maatregelen om de kosten te verlagen, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Dat is nodig omdat de marges die het bedrijf behaalt op zijn producten nog altijd dalen, zei Wynaendts in een toelichting op de resultaten.

Gerelateerde artikelen