Beurs22 jan '13 20:47

Topmensen somber over economische groei

Auteur: Fleur de Bruijn

Topmensen van West-Europese bedrijven maken zich vooral zorgen over het gebrek aan economische groei, overregulering, overheidstekorten en instabiliteit op de kapitaalmarkt.

Dat blijkt uit onderzoek dat adviesbureau PwC jaarlijks houdt voorafgaand aan het World Economic Forum in Davos. De resultaten voor dit jaar zijn dinsdag gepubliceerd.

Omzetontwikkeling
Door de genoemde problemen zijn West-Europese bestuursvoorzitters naar verhouding pessimistisch over hun omzetontwikkeling. Slechts 22 procent verwacht komend jaar groei tegen 36 procent wereldwijd.

Over de hele linie is bovendien sprake van een verslechtering van het sentiment want vorig jaar was dat nog respectievelijk 27 en 40 procent.

Optimistische Russen
De meest optimistische bestuursvoorzitters zitten in Rusland, waar circa twee derde op groei rekent. Ook in de groeimarkten India en Mexico zijn de optimisten met respectievelijk 63 en 62 procent ruim in de meerderheid.

Koreanen zijn de ergste doemdenkers, van hen verwacht maar 6 procent dit jaar verbetering. In Frankrijk (13 procent) en Japan (18 procent) hangt de vlag er al niet veel beter bij.

Stabilisatie
Over de economie in het algemeen zijn de bestuursvoorzitters ook al niet bijzonder optimistisch. Ruim de helft (52 procent) voorziet komend jaar een stabilisatie, 28 procent rekent op een verslechtering en slechts 18 procent verwacht een verbetering.

Gerelateerde artikelen