Beurs21 feb '13 19:11

FNV Jong: Taskforce Jeugdwerkloosheid moet terug

Auteur: Pieter van den Akker

Om de snel oplopende jeugdwerkloosheid aan te pakken, moet er een nieuwe Taskforce Jeugdwerkloosheid in het leven worden geroepen. Dat zegt FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma op BNR.

Het 'brein' achter die gewenste taskforce zou Hans de Boer kunnen zijn, oppert Wiersma. "Hij heeft dat in het verleden ook gedaan. Hij heeft in 2003-2004, toen de jeugdwerkloosheid ook groot was, een aanpak bedacht. Het lijkt me heel goed om dat opnieuw te doen."

Wakker geschud?
De werkloosheid bedraagt momenteel 15 procent, een percentage dat we sinds de jaren '80 al niet meer hebben gezien. Of Wiersma het idee heeft dat het kabinet nu wakker is geschud? "Ik mag het hopen, we proberen het al ongeveer een jaar. In 1 jaar tijd is de jeugdwerkloosheid met bijna 40 procent gestegen. In jaren tijd is dat niet zo hoog geweest. Het vraagt dus ook om een aanpak. Die aanpak blijft uit, dat is volgens mij het grote nieuws en ook wel heel treurig."

Het grootste probleem van het kabinetsbeleid is dat de betrokken partijen te veel naar elkaar wijzen en te weinig actie ondernemen, vindt hij. "De gemeente wijst naar de overheid, de overheid weer naar de gemeente, naar het bedrijfsleven.. Niemand pakt echt de handschoen op. Er gebeurt op lokaal niveau best wel veel, er zijn veel kleine initiatieven. Maar we hebben wel even een sterke trekker nodig die vanuit de overheid zegt 'we gaan het zo doen'."

Aanjager nodig
Hij gaat verder: "We komen met een initiatief, bijvoorbeeld een startersbeurs. Die is bedoeld om je na je opleiding aan werkervaring en een netwerk te helpen. Dat kost een paar honderd euro in de maand, een soort stageplek. Een super goedkope optie, maar daarvan zegt de rijksoverheid dat ze het niet zo'n goed idee vinden. Gelukkig gaan Rotterdam en Tilburg dat nu doen. Dat soort initiatieven hebben we echt nodig en daar moeten we echt een aanjager voor gaan hebben."

Hij gelooft niet zo in de aanpak waarvoor nu wordt gekozen. "Er zijn geen banen. Dan kan je wel tussen sectoren gaan schuiven, dat zal misschien ook een handjevol banen gaan opleveren. Maar dat is het niet. Je moet nieuwe manieren vinden om daar een oplossing voor te vinden. De ene is een wat oudere manier: langer in het onderwijs blijven. En een andere is om stageplekken meer beschikbaar te stellen als je je opleiding al hebt verlaten. Nu is het niet gebruikelijk om nog een stage te gaan doen als je je opleiding al hebt verlaten. Dat moeten we weer gaan introduceren."

Verkapte vut
De NOS meldt op basis van 'bronnen' dat FNV bij onderhandelingen over het sociaal akkoord wil inzetten op deeltijdpensioenen voor ouderen, om zo de jongeren weer aan het werk te krijgen. Wiersma: "Ik ben er sceptisch over. De eerste stap is om meer ouderen met pensioen te laten gaan. Dat gaan wij betalen als jongere generaties. En levert de vervolgstap dan ook banen op? Dat betwijfel ik. Het is een soort verkapte vut misschien, dat moeten we zeker niet hebben. Ik weet niet wat daarvan komt."

Wiersma vindt dat het kabinet in 2009 beter bezig was dan nu. "Toen was er een actieplan. Daar stond een sterke trekker aan de leiding. Toen was er een team dat dertig arbeidsmarktregio's onder zich had. In die regio's werden afspraken gemaakt tussen het bedrijfsleven, gemeenten en het onderwijs. Dat zorgde ervoor dat er heel veel goeie projecten kwamen die jongeren aan het werk hielpen. Bijvoorbeeld in de haven, maar ook in het noorden van het land. Daardoor is veel werkgelegenheid gecreëerd. Er werd een pot geld ingezet van 250 miljoen euro. Nu ontbreekt én de aanpak vanuit de overheid én geld daarvoor. Ik snap dat dat geld heel lastig wordt, maar laten we er op z'n minst mee beginnen er een sterke trekker aan te hangen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen