'Imtech op de goede weg'
In een buitengewone aandeelhoudersvergadering is vanmiddag de jaarrekening van Imtech goedgekeurd. Daar ging een tumultueuze periode van winstwaarschuwingen en afboekingen aan vooraf. Imtech is volgens de topman goed op weg om schoon schip te maken na de boekhoudfraude die begin dit jaar aan het licht kwam.
"De financieel directeur, Hans Turkesteen, heeft samen met de accountants de aandeelhouders vandaag overtuigd dat de afboeking van 40 miljoen niet iets is uit 2012, toen ze te maken hadden met die fraude, maar te maken heeft met verslechterde marktomstandigheden of disputen met klanten", zegt Yteke de Jong, redacteur van het FD, die bij de vergadering was.
Ze vervolgt: "Het bedrag werd wel wat hoog gevonden, maar uiteindelijk ging men toch akkoord met deze uitleg. Wat niet wegneemt dat het op zich wel zorgelijk is, want Imtech heeft er ook last van dat het tegenzit in hun bedrijf. En wie weet, komen daar nog meer afboekingen uit, dit jaar."
De reorganisaties die zijn ingezet om de kosten te verlagen, lopen volgens de bestuurders prima. "In Nederland zijn de maatregelen grotendeels doorgevoerd en Duitsland is goed op weg", zei topman Van de Aast. Hij benadrukt dat het tijd zal kosten om Imtech weer helemaal op de rails te krijgen. "Dat is niet makkelijk. Het zijn vaak ingrijpende processen waarbij mensen hun baan kwijtraken."
Vertrouwen
Imtech heeft nieuwe afspraken gemaakt met de banken. De schuldconvenanten zijn daardoor op dit moment geen punt van zorg, zei Turkesteen. De extra lening van 30 miljoen euro die Rabobank en ING hebben verstrekt, is volgens de bestuurders een symbolisch bedrag, bedoeld om het vertrouwen in Imtech te onderstrepen. "Wij hadden daar niet zelf om gevraagd", zegt de financieel directeur.
Imtech is de afgelopen tijd overigens ook benaderd door verschillende partijen die interesse hadden in onderdelen van het bedrijf, zo bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering. Een verkoop van onderdelen is volgens Van de Aast op dit moment niet aan de orde.
Order
Ook is het bedrijf in de race voor een grote opdracht. Het gaat om een project ter waarde van "een paar honderd miljoen euro'', zo zei topman Gerard van de Aast tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van de technisch dienstverlener.
In overeenstemming met de aangescherpte procedures zal de raad van commissarissen zich erover gaan buigen.