Beurzen handhaven zich met gemak
De Europese beurzen namen een beetje gas terug ten opzichte van de koersstijging een dag eerder, maar ze bleven met gemak overeind.
Ook het tegenvallende Duitse ondernemersvertrouwen, dat na een hoogtepunt in februari fors is gedaald, gooide geen roet in het eten, evenmin als een flinke daling van de Amerikaanse orders voor duurzame goederen. In Amsterdam werd Heineken flink getroffen na tegenvallende kwartaalcijfers.
De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent hoger op 352,94 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 527,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,6 procent. De FTSE in Londen bleef achter met een plus van 0,4 procent.
Duitse ondernemers
Beleggers trokken zich weinig aan van een sterker dan verwachte
afname van het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in
april. In februari bereikte het vertrouwen nog het hoogste niveau sinds
april vorig jaar. Ook een forse daling van de Amerikaanse orders voor
duurzame goederen werd opzijgeschoven.
Heineken verloor 5,1 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. De bierbrouwer had een moeilijk begin van het jaar. De slechte economische omstandigheden in Europa en het koude weer speelden het concern parten. Ook vielen de vooruitzichten tegen.
In de MidKap werden de resultaten van chiptoeleverancier ASMI goed ontvangen. Het aandeel won 4,4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak, dat eveneens de boeken opende, stond onderaan met een min van 2,7 procent.
Franse auto's
Elders in Europa maakte PSA Peugeot Citroën een koerssprong. De
grootste autofabrikant van Frankrijk is ook in het eerste kwartaal hard
getroffen door de economische crisis in Europa. Beleggers hopen echter
dat het ergste nu achter de rug is. Het aandeel won in Parijs ruim 10
procent.
De euro was 1,2992 dollar waard, tegen 1,3016 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 90,90 dollar per vat. Brentolie werd 1,3 procent duurder, op 101,62 dollar.