Beurs18 jun '12 16:14Aangepast op 18 jun '12 19:32

Bondgenoten werkt mee aan nieuwe vakbeweging

Auteur: Bart Tuinman

FNV Bondgenoten gaat meewerken aan de nieuwe vakbeweging die in de plaats moet komen van de vakcentrale FNV. Alle bonden die zijn aangesloten bij de FNV moeten laten weten of ze meewerken.

De negentien bonden die zijn aangesloten bij de FNV moeten uiterlijk donderdag laten weten of ze verder willen bouwen aan de nieuwe vakbeweging. Ellen Dekkers, ambtelijk secretaris van FNV Bondgenoten, ziet perspectief om de vakbeweging sterker te maken. Bovendien denkt ze met deze plannen in Den Haag te kunnen vergroten.

Koepelniveau
Een ledenparlement op koepelniveau, dat is één van haar ambities. "Vanuit FNV Vakcentrale was de lijn bij sectoroverstijgende onderwerpen altijd om eerst naar de 19 bonden te gaan en dan terug omhoog. Dat soort dingen wordt voortaan direct met leden in het ledenparlement besproken en ook besloten. Dan zit je niet met die tussenlaag ertussen."

Investeringsfonds
Juist die tussenlagen leidden in het verleden regelmatig tot moeizame besluitvorming. Toch is de vakcentrale er met een ledenparlement nog lang niet, want volgens Dekkers is meer vernieuwing hard nodig. "Er komt ook een investeringsfonds, zodat mens en middelen ingezet kunnen worden in sectoren en groepen die nu geconfronteerd worden met onzeker werk."

Zo'n fonds kan de arbeidsvoorwaarden verbeteren, ook over de sectoren heen, en dat is volgens Dekkers een goed punt van vernieuwing.

Positieve stap
Bondgenoten kondigde maandag na een werkconferentie met de leden aan dat het zaterdag de overeenkomst tekent. De leden zien voldoende positieve punten om de nieuwe organisatie vorm te gaan geven. Dekkers spreekt van een historisch besluit. "We gaan aan de slag om verder te bouwen aan een krachtige vakbeweging, met een ledenparlement aan de top, herkenbaar en actief op de werkvloer. We komen samen op voor alle werkers. Wij zijn blij dat we samen met onze leden, uit alle sectoren, deze positieve stap nu kunnen maken."

In maart 2013 beslist het congres van FNV Bondgenoten uiteindelijk of de bond overgaat in de nieuwe vakbeweging die in mei 2013 wordt opgericht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen