Beurs14 aug '12 09:37

Nederlandse economie groeit met 0,2 procent

Auteur: Pieter van den Akker

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder was er een krimp van 0,5 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Het is het tweede achtereenvolgende kwartaal dat er sprake was van een lichte groei.

"Ik weet wel dat de financiële markten graag één kleine zwaluw willen interpreteren als een opleving, maar daar zou ik toch voor willen waarschuwen", zegt Frank den Butter, hoogleraar algemene economie aan de Vrije Universiteit, op BNR.

Uitvoer
De groei is vooral te danken aan de uitvoer. Die steeg met 3,6 procent. Ook gaf de overheid 0,5 procent meer uit, vooral door de stijgende zorguitgaven. De totale consumptie was in het tweede kwartaal 1,3 procent lager. De investeringen liepen met 3,2 procent terug.

De groei in het tweede kwartaal was door de meeste economen niet verwacht. Zij hielden rekening met een krimp. Na de groei van 0,2 procent in het eerste kwartaal kwam Nederland technisch gezien uit de recessie. Economen en politici waarschuwden toen dat het veel te vroeg was om de vlag uit te steken.

Onderschat
Analisten die voorspelden dat de economie het tweede kwartaal weer zou krimpen, hebben waarschijnlijk de kracht van de export onderschat. Dat zegt woordvoerder Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Door de lage koers van de euro heeft Nederland afgelopen maanden veel aardolie en gas kunnen uitvoeren. Dat is eigenlijk het zilveren randje van de eurocrisis."

Laagconjunctuur
Ook nu wijst het CBS erop dat Nederland ondanks de lichte groei nog steeds in een laagconjunctuur zit. De consumptie door huishoudens krimpt al geruime tijd. In het tweede kwartaal werden vooral minder duurzame goederen gekocht, zoals kleding, auto's en meubelen. Wel werd meer besteed aan consumentenelektronica. Door het koude weer werd ook meer uitgegeven aan de verwarming.

Bouw
De lagere investeringen in het tweede kwartaal hingen vooral samen met de malaise in de bouw. Zowel in woningen als bedrijfspanden werd minder geïnvesteerd. Ook de investeringen in machines en installaties daalden.

Vergeleken met een jaar eerder kromp de bouwsector met 9,3 procent. De meeste andere bedrijfstakken bleven ongeveer gelijk. Bij delfstoffenwining was er een groei van 11,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het koude weer was daaraan debet.

Aantal banen
De daling van het aantal banen met 55.000 vergeleken met een jaar eerder komt neer op een achteruitgang van 0,7 procent. Bij het openbaar bestuur was de afname met een krimp van 15.000 banen het grootst. Ten opzichte van het vorige kwartaal liep het totale aantal banen met 16.000 terug.

Vacatures
Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat sinds 2004 het aantal vacatures niet meer zo laag is geweest als eind juni van dit jaar. Het aantal vacatures daalt nu ongeveer een jaar lang. In het tweede kwartaal stonden er 109.000 vacatures open. Dat waren er 9000 minder dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

De afname van banen is in de meeste sectoren te zien. In de zorg, bij financiële instellingen, in het onderwijs en de landbouw is het aantal vacatures nog stabiel gebleven.

Nieuwe banen
De ontwikkeling van de openstaande vacatures is te bepalen aan de hand van hoeveel nieuwe banen er ontstaan en hoeveel er worden vervuld. In het tweede kwartaal ontstonden 179.000 vacatures. Dat zijn 31.000 banen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien lag het aantal vacatures dat werd vervuld ook een stuk lager.

Daarmee lijkt volgens het CBS de dynamiek op de arbeidsmarkt verder terug te lopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen