Beurs6 feb '13 17:02

Fitch spaart Nederlandse banken

Auteur: Thijs Baas

De Fitch-ratings voor ING, ABN Amro en Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) blijven voorlopig onaangetast. Wel verlaagt de kredietbeoordelaar de vooruitzichten van stabiel naar negatief.

De wijziging is een antwoord op de vooruitzichten voor de Nederlandse economie, die dinsdag naar beneden werd bijgesteld. De drie genoemde banken zijn immers geheel of gedeeltelijk afhankelijk van de staat. Onder meer de status van de huizenmarkt is volgens Fitch zorgwekkend en de nationalisatie van SNS Reaal heeft de positie van de banken er volgens Fitch niet beter op gemaakt.

Fitch houdt het voor ING op een A-rating, ING Bank en ABN Amro een A+ en BNG een AAA-rating. De bereidheid van de Nederlandse staat om de systeembanken te blijven steunen blijft voorlopig op peil, ondanks de aanhoudende crisis in de eurozone en de woelige financiële markten.

"Er is echter een duidelijke politieke intentie binnen de Europese Unie om uiteindelijk de impliciete staatssteun aan banken te verminderen", zegt Fitch. Gevolg: slechtere vooruitzichten voor banken op de middellange termijn. Nu ze bezig zijn hun balans te versterken, hoeft dat niet te leiden tot een lagere beoordeling.

Gerelateerde artikelen