Beurs8 nov '13 17:46Aangepast op 8 nov '13 18:13

AEX sluit handelsweek af met kleine winst

Auteur: Thijs Baas

De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs is vrijdag met een kleine winst gesloten. Andere Europese beurzen toonden een wisselend beeld.

Beleggers verwerkten de afwaardering van de kredietwaardigheid van Frankrijk, maar trokken zich in de middaghandel op aan de positieve reactie van Wall Street op sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De AEX eindigde 0,2 procent in de plus op 394,07 punten. De MidKap-index zakte door enkele negatieve uitschieters 0,3 procent tot 605,96 punten. De FTSE-index in Londen sloot met een winst van 0,2 procent. De DAX in Frankfurt week nauwelijks af van de slotstand van donderdag, terwijl de beurs in Parijs 0,5 procent inleverde.

Frankrijk
De markten reageerden in eerste instantie negatief op het besluit van kredietbeoordelaar S&P om de kredietwaardigheid van Frankrijk terug te schalen tot AA. In de middaghandel gaf een onverwacht sterke groei van de werkgelegenheid in de VS de koersen echter steun. Die groei kan betekenen dat de inperking van de stimuleringsmaatregelen van de Fed in zicht komt. Op Wall Street werd echter de meeste nadruk gelegd op het positieve economische signaal dat de cijfers gaven.

De AEX werd aangevoerd door PostNL, dat 6,3 procent won. ArcelorMittal volgde met een plus van 3,4 procent. Het staalbedrijf zette daarmee de stijging van de voorgaande dag door, die werd ingegeven door goede kwartaalresultaten. Imtech zakte verder en sloot met een min van 3 procent de rij.

MidKap
Meer opvallende bewegingen waren zichtbaar in de MidKap. Daar leverde vastgoedonderneming NSI ruim 15 procent in, na de aankondiging dat er nieuwe aandelen worden uitgegeven. Metaalspecialist AMG zakte bijna 10 procent nadat het bedrijf had aangegeven dat de winst dit jaar veel lager zal zijn dan in 2012.

In Frankfurt verloor sportartikelenfabrikant Puma 1,2 procent na een winstwaarschuwing. International Airlines Group (IAG) klom in Londen 3 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia verhoogde juist zijn winstverwachting voor het gehele jaar.

De euro was 1,3360 dollar waard, tegen 1,3386 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,44 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent duurder, op 104,55 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen