Beurs5 dec '13 17:58

Weer lagere koersen op beurzen Europa

Auteur: BNR Webredactie

De Europese effectenbeurzen zijn donderdag voor de vierde dag op rij met verliezen gesloten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,1 procent lager op 383,71 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 601,83 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 0,6 tot 1,2 procent omlaag. Londen hield de schade beperkt met een koersverlies van 0,2 procent.

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 3,6 procent gegroeid op jaarbasis. Dat cijfer werd opwaarts bijgesteld van een eerdere schatting van 2,8 procent. Economen hadden verwacht dat de groei 3,1 procent zou bedragen. Verder gingen de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten sterker omlaag dan voorspeld.

De goede cijfers over de Amerikaanse economie wakkerden de zorgen bij beleggers opnieuw aan dat de Fed spoedig zal beginnen met de afbouw van het steunbeleid. Die vrees hangt al enige tijd boven de markt en blijft zorgen voor terughoudendheid. De markten kijken daarom met spanning uit naar het officiële banenrapport van de overheid dat vrijdag naar buiten komt.

In Europa lieten de Bank of England en de Europese Centrale Bank (ECB) conform verwachting de rentetarieven ongewijzigd op respectievelijk 0,5 en 0,25 procent. De ECB verlaagde wel de inflatieverwachtingen voor 2013 en 2014. Ook werd de groeiverwachting voor de eurozone voor 2014 opgeschroefd.

Standard Chartered verloor in Londen 1,1 procent. De Britse bank verwacht dit jaar een fors lagere winst te behalen bij zijn consumententak. Vooral in Zuid-Korea heeft de bank, die een groot deel van zijn resultaat boekt in Azië, het moeilijk.

In Frankfurt klom Merck bijna 5 procent. De Duitse farmaceut neemt het Luxemburgse speciaalchemiebedrijf AZ Electronic Materials over voor circa 1,9 miljard euro. Detailhandelaar Metro moest echter 4,8 procent omlaag, na een afwaardering door Morgan Stanley.

Grootste daler in de AEX was verzekeraar Aegon met een verlies van 2,7 procent. TNT Express was de grootste stijger met een winst van 1,5 procent.

De euro was 1,3667 dollar waard, tegen 1,3560 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 97,75 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 111,57 dollar.

Gerelateerde artikelen