Beurs15 feb '12 17:13

Beurs beloont TomTom's China-plannen

Auteur: Edme Koorstra

Het aandeel TomTom zit in de lift na de aankondiging dat het in China gaat opereren. Vanmiddag stond het aandeel op het hoogste punt sinds acht maanden.

TomTom werkt in China samen met het Chinese AutoNavi Holdings Ltd. Vanaf eind volgend jaar gaan ze de dienst HD Traffic aanbieden in dertig Chinese steden.

HD Traffic
HD Trafiic geeft weggebruikers informatie over files en alternatieve routes. Wereldwijd had het vorig jaar al 1,3 miljoen gebruikers. De dienst is nu beschikbaar in onder meer Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

'Verrassing'
"De deal met AutoNavi is misschien niet zo bijzonder op zich, maar het feit dat TomTom nu voet aan de grond krijgt in China is een positieve verrassing," zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers.

TomTom zette in 2010 al een samenwerkingsverband op met het Chinese AutoNavi. TomTom heeft hierin een belang van 49 procent en AutoNavi heeft 51 procent.

TomTom levert voor het samenwerkingsverband technologie op het gebied van HD Traffic en AutoNavi zorgt voor de benodigde data, onder meer dankzij gegevens van tientallen miljoenen gebruikers van mobiele telefoons in China.

Vervolgstap
"Dit is een belangrijke volgende stap in onze strategie in China'', zei een woordvoerster van TomTom. Volgens haar zou een vervolgstap een samenwerking met een Chinese smartphonefabrikant kunnen zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen