Beurs19 nov '13 09:16

Forse winststijging voor prijsvechter easyJet

Auteur: ANP Nieuws

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft de omzet in het afgelopen boekjaar, dat eind september eindigde, met ruim 10 procent zien stijgen tot 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro).

De winst voor belastingen nam met ruim de helft toe tot 478 miljoen pond. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

EasyJet maakte onder meer melding van een sterke groei in Italië. Daarmee profiteerde het bedrijf van de problemen bij Alitalia, dat in grote financiële nood verkeert. Ook in Frankrijk, waar Air France met name zijn regionale activiteiten stevig reorganiseert, heeft de Britse prijsvechter naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen.

Het aantal vervoerde passagiers nam met 4 procent toe tot 60,8 miljoen, terwijl de capaciteit 3,3 procent hoger lag dan een jaar eerder. Gemiddeld was op vluchten van easyJet 89,3 procent van de stoelen gevuld, een verbetering op jaarbasis van 0,6 procentpunt. De gemiddelde opbrengsten per beschikbare stoel stegen met 7 procent.

Waar veel andere luchtvaartmaatschappijen moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, hield easyJet het afgelopen jaar geld over om de aandeelhouders een extra winstuitkering in het vooruitzicht te stellen. Bovenop het fors gestegen reguliere dividend van 133 miljoen pond, mogen zij onderling nog eens 175 miljoen pond verdelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen