Beurs2 mei '13 22:19

Ook Wall Street trekt zich op aan ECB-besluit

Auteur: BNR Webredactie

De renteverlaging door de ECB is ook op de Amerikaanse aandelenmarkten positief ontvangen. De belangrijkste beursgraadmeters gingen omhoog, ook al dankzij een meevallend cijfer over de arbeidsmarkt.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,9 procent hoger op 14.831,58 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg eveneens 0,9 procent tot 1597,59 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 1,3 procent omhoog naar een slotstand van 3340,62 punten.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is afgelopen week sterk gedaald, terwijl economen in doorsnee rekenden op een toename. Beleggers vatten dat op als een goed voorteken voor de werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag naar buiten brengt.

Nieuwkomer
De beurs in New York begroette donderdag een nieuwkomer. De Amerikaanse pensioen- en levensverzekeringsdochter van ING maakte haar debuut. Het aandeel ING US werd omarmd door beleggers. Het besloot de eerste handelsdag op een koers van 20,84 dollar, bijna 7 procent boven de introductiekoers van 19,50 dollar.

Autofabrikant General Motors was eveneens in trek, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het concern boekte minder winst dan een jaar eerder, maar verkleinde wel de verliezen in Europa. Daarmee laat GM zien de Europese crisis beter het hoofd te bieden dan rivaal Ford. Het aandeel won 3,2 procent.

Facebook
Ook de cijfers die Facebook woensdag nabeurs bekendmaakte, vielen goed bij beleggers. Het internetbedrijf achter het gelijknamige sociale netwerk zag zowel de omzet als de winst fors stijgen, en dat werd op de Nasdaq beloond met een koersstijging van 5,6 procent. Facebook is echter nog altijd circa een kwart minder waard dan bij de beursgang amper een jaar geleden.

Het nieuws dat chipmaker Intel in zijn eigen operationeel directeur Brian Krzanich een opvolger heeft gevonden voor scheidend topman Paul Otellini, maakte geen grote indruk op beleggers. Het aandeel steeg 0,5 procent in waarde.

Euro
Op de valutamarkt werd de euro voor 1,3060 verhandeld, evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag. Amerikaanse olie werd 3,2 procent duurder en kostte per vat 93,97 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging 2,8 procent omhoog tot 102,75 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen