Beurs24 jan '13 21:45

Meer familiebedrijven open voor externe bestuurder

Auteur: Melvin Captein

Steeds meer familiebedrijven staan open voor een bestuurder van buitenaf. Volgens 88 procent is een bestuurder van buitenaf welkom. Drie jaar geleden was dat nog 70 procent.

Dat blijkt uit een rondgang van adviesbureau Boer & Croon.

Goed aanbod
Dat er meer wordt nagedacht over bestuurders van buitenaf ligt niet per se aan een gebrek aan kwaliteit bij familieleden, zegt Maarten Vijverberg van Boer & Croon, en adviseur op het gebied van fusie en overnames. "Het gaat er natuurlijk om of familieleden aan de eisen voldoen die horen bij de omvang van het bedrijf. Maar men moet het vooral ook willen. Nieuwe generaties kijken toch anders aan tegen het runnen van een groot familiebedrijf."

Daar komt bij dat er een goede poel van geschikte bestuurders beschikbaar is, zegt Vijverberg. "De laatste jaren staan familiebedrijven weer op de kaart. Ze weten in de crisis beter te presteren dan andere bedrijven. Externe managers kijken daarom serieuzer naar familiebedrijven. Er is dus veel kwaliteit beschikbaar."

Waarden
66 procent van de ondervraagden denkt dat de familiewaarden van het bedrijf verloren kunnen gaan bij het aanstellen van een externe bestuurder. Volgens Vijverberg zijn er echter manieren om dat te voorkomen. "In een familiestatuut én de strategie van de onderneming kunnen die waarden worden vastgelegd. Je kunt dan toezicht houden op wat de directie mag doen. Dat soort voorwaarden worden de laatste tijd wat opener besproken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen