Beurs25 sep '13 11:08

Gearresteerde Duitse belegger investeerde miljoenen in Nederlandse panden

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse investeerder Heinrich Schulte die in Duitsland is opgepakt voor het wegsluizen van grote geldbedragen, blijkt miljoenen euro's te hebben geïnvesteerd in Nederlandse bedrijfspanden. De zaak kan hier nog een staartje gaan krijgen, aldus Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Schulte werd maandagochtend met groots machtsvertoon opgepakt door de Duitse politie in Hamburg. De investeerder die aan het hoofd staat van het vastgoedbedrijf Wölbern Investment, wordt ervan verdacht miljoenen euro's van beleggers oneigenlijk te hebben gebruikt.

Privérekening
Duitsland-correspondent Derk Marseille: "Deze voormalig arts zette een fonds op en kreeg duizenden mensen zover om daar miljoenen in te investeren, waarmee hij bedrijfspanden kocht die hij later weer met winst doorverkocht." In totaal zou Schulte 137 miljoen euro van dit belegde geld oneigenlijk hebben gebruikt, waarvan 37 miljoen euro voor zijn eigen privérekening.

Wölbern Investment sloot ook langdurige contracten met Nederlandse bedrijven, waaronder Dura Vermeer, Eneco, Bosch en Siemens. Marseille: "Dat zijn dan wel vastgoeddeals die op de achtergrond plaatsvinden. Bijvoorbeeld Eneco, daar hebben ze een tienjarig contract mee gesloten en het hoofdkantoor overgekocht. Dezelfde constructie zie je bij Bosch, Siemens en Dura Vermeer."

Imagoschade
Het is volgens de Duitsland-correspondent aannemelijk dat deze panden, net als een groot aantal andere panden uit de portefeuille van Wölbern Investment, van eigenaar zullen verwisselen nu het aantal rechtszaken van beleggers tegen Schulte een hoogtepunt heeft bereikt. De Nederlandse bedrijven lopen geen juridisch risico door de arrestatie van Schulte, wel is er kans op imagoschade.

"Je kunt je voorstellen dat dit soort bedrijven niet blij zijn richting hun huurders, hun personeel, de media en de buitenwereld, dat zij in verband worden gebracht met een dubieuze vastgoedhandelaar in Duitsland." Marseille trekt een parallel met de Nederlandse vastgoedfraude, waarin "we ook hebben gezien dat lijntjes via bestuursvoorzitters, via leden van de raad van bestuur, via werknemers toch altijd weer verbonden zijn met zo'n vastgoedbedrijf."

Vluchtgevaar
Voorlopig zit Schulte vast vanwege vermoedelijk vluchtgevaar. "De rechtszaak moet nog worden gevoerd. Maar de Duitse Justitie doet al jarenlang onderzoek naar hem en de ervaring leert dat dat in Duitsland meestal niet voor niets is."

De totale waarde van de portefeuille van Wölbern Investment wordt op een miljard euro geschat.

Gerelateerde artikelen