Beurs29 apr '16 18:37

Eeuwenoude muntproductie dreigt uit Nederland te verdwijnen

Auteur: Thijs Baas

De verkoop van de Koninklijke Nederlandse Munt dreigt de genadeklap te worden voor de eeuwenoude muntproductie in Utrecht én Nederland. Het kabinet zet de instantie die stamt uit 1806 in de verkoop en verplaatsing van de productie naar het buitenland is daarbij bepaald niet denkbeeldig.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Munt kwam in grote financiële problemen door een mislukte order voor munten uit Chili. Het staatsbedrijf heeft grote tekorten en een miljoenenschuld bij de staat. En dat is volgens staatsseccretaris Wiebes van Financiën voldoende reden om het bedrijf in de etalage te zetten. Wiebes ontkent overigens dat de mislukte Chileense muntdeal de nekslag is voor de muntfabrikant. "Bij die specifieke order kwam het bij toeval naar boven, maar achterliggend is de markt structureel moeilijker geworden." 

 

Hoe nu verder? De opties zijn nog legio en veel hangt daarbij af van de koper, zegt Wiebes. "Het bedrijf zit in een heel mooi pand. Het kan zijn dat dat wordt meeverkocht, maar het kan ook zijn dat er een andere bestemming wordt gevonden. Het is ook aan de koper om te bepalen hoe hij gaat zorgen voor nieuwe groei en bloei en omzet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen