Beurs22 jul '13 13:52

'ABN Amro-pakketten onderbrengen bij pensioenfondsen ook een optie'

Auteur: Thijs Baas

Als het verlies op de verkoop van ABN Amro te groot dreigt te worden, kunnen bepaalde pakketten van de bank ook onderhands worden ondergebracht bij pensioenfondsen. Met die suggestie komt Harald Benink, hoogleraar Banking en Finance aan de Tilburg University.

"Dan krijg je mogelijk wat meer langetermijnbeleggers in een voor Nederland zo belangrijke bank", zegt Benink tegen BNR. ABN Amro-topman Gerrit Zalm is intussen druk bezig het 'tafelzilver' van de bank op te poetsen. Aan The Financial Times liet hij weten dat de bank wat hem betreft over een jaar klaar is om geprivatiseerd te worden.

"Zalm zegt dat ze proberen intern daarvoor klaar te zijn, maar hij zegt ook dat het verstandig kan zijn om toch wat te wachten", nuanceert Benink de woorden van Zalm. "ABN Amro wordt heel erg gedreven door de situatie in de Nederlandse economie en die is natuurlijk niet goed, dit jaar en komend jaar. Hij zegt wel dat de beslissing natuurlijk aan de minister van Financiën is."

Vrees
Benink deelt de vrees van Zalm dat het huidige negatieve sentiment in de markt kan leiden tot een te lage verkoopprijs van de aandelen. "Dat is een serieus risico, dus ik zou het zeker nu niet doen."

De volledige aankoopprijs van 33 miljard euro, inclusief rentebetalingen op de staatsschuld, zullen we volgens de meeste internationale financiële experts niet terugkrijgen, betoogt Benink. "We mogen al blij zijn als we in de richting van 20 miljard gaan en dan zijn we misschien nog optimistisch."

Voorspellingen
Alles staat of valt bij de economische perspectieven, zegt Benink. "Het heeft heel erg te maken met de manier waarop de situatie in Nederland en de eurozone zich verder ontwikkelt. Iedere keer zie je dat voorspellingen naar beneden worden aangepast. Dat zie je in de eurozone maar ook in Nederland."

"Er is een hele discussie over het vertrouwen in het kabinetsbeleid en het consumentenvertrouwen is historisch laag. Afhankelijk van hoe snel dat gekeerd kan worden, geeft dat perspectieven voor ABN Amro."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen