Michiel Verduijn, econoom van de Rabobank, vindt de beslissing 'een stap in de richting van het grote doel'. "Uiteindelijk moeten we tot een volwaardige Europese bankenunie komen. Dat is noodzakelijk om de link tussen de bankproblemen en de overheidsfinanciën in een land te doorbreken. Daarvoor is een gezamenlijk Europees reddingsfonds cruciaal, maar het optuigen van zo'n fonds gaat politiek gezien erg moeizaam zolang de zeggenschap over failliete banken nog niet op Europees niveau ligt."
Er moet volgens Verduijn nog wel het een en ander worden aangescherpt om tot een goede Europese bankenunie te komen. "Het toezicht gaat volgend jaar weliswaar naar de ECB, maar de zeggenschap wat er gebeurt met een failliete bank blijft op lidstaatniveau hangen. Dat vormt een politieke blokkade om een centraal fonds op te richten om garanties af te geven."
Dat aandeelhouders mee moeten betalen als banken failliet gaan, vindt Verduijn in beginsel wel een goed idee. "Het geeft een soort marktdiscipline aan de bankensector. Grote investeerders worden gedwongen nog kritischer te kijken in welke banken zij investeren. Bovendien wordt de schade voor de belastingbetaler daardoor beperkt."