Beurs26 jul '12 11:48

Huizenmarkt zakt nog verder weg

Auteur: Anne-Greet Haars

In 2013 zullen 14 procent minder huizen worden verkocht dan dit jaar. De huizenprijzen dalen met 8 procent. Dat voorspelt ABN Amro.

Drie maanden geleden was de bank nog een stuk positiever, want toen voorzagen ze een prijsdaling van maar 3 procent.  "Deze bijstelling heeft vooral te maken met het Lenteakkoord, waarin een paar belangrijke maatregelen zijn genomen die tot deze aanpassing hebben geleid", vertelt Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro.

"Om te beginnen is de overdrachtsbelasting verlaagd, dat is opzich gunstig voor de huizenmarkt. Maar daar staat tegenover dat de hypotheken die verstrekt kunnen worden toch weer wat lager zullen zijn in de loop van de jaren. En het allerbelangrijkste is dat de hypotheekrenteaftrek verlaagd wordt: dat betekent dat het veel lastiger zal worden voor starters om de huizenmarkt te betreden."

Banken
Maar de banken spelen wel een rol in het verstrekken van de hypotheken. "Het was al zo dat de gedragscode hypotheken aangepast is vorig jaar en dat zorgt er voor dat er iets minder ruimhartig hypotheken kunnen worden verstrekt. Dat zet nu al druk op de markt."

Loan-to-value
"Met de lage loan-to-values die in de loop van de jaren in het vooruitzicht worden gesteld, zal het nog lastiger worden voor banken om ruimhartig te verstrekken", legt Bokeloh uit.

Verkiezingen
De verkiezingen zullen waarschijnlijk leiden tot een nieuwe discussie, zegt Bokeloh. "Ik kan me voorstellen dat er na de verkiezingen weer een ander akkoord zal komen dat kan leiden tot een wijziging van de voorspellingen die we hebben gedaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen