Beurs14 dec '11 18:20

Hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen

Auteur: BNR Webredactie

Topman Ronald Gerritse van de Autoriteit Financiële Markten vindt dat het kabinet werk moet maken van een geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Dat zei Gerritse woensdag in een interview met RTLZ. De relatief grote omvang van de private schuld maakt Nederland kwetsbaar, zegt Gerritse. Zeker in een tijd waarin de huizenprijzen dalen en onzekerheden rond werk en inkomen toenemen.

De hypotheekrenteaftrek draagt bij aan die hoge private schuld doordat de overheid het zo makkelijker en goedkoper maakt voor burgers om geld te lenen voor de aanschaf van een woning.

Taboe doorbreken
Afschaffing of beperking van de hypotheekrenteaftrek ligt echter zeer gevoelig, mede omdat alleen al erover praten de markt onrustig zou maken. Gerritse vindt dat het kabinet het taboe moet doorbreken. "Ik denk dat het een illusie is om te denken dat je bijdraagt aan rust door een probleem maar te verzwijgen", zei hij. Het kabinet kan volgens hem beter duidelijkheid verschaffen.

De AFM is niet de eerste toezichthouder waarvan de topman zich uitspreekt voor aanpak van de hypotheekrenteaftrek. Eerder pleitte president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank daar al voor. Ook hij wees op de risico's die Nederland loopt als gevolg van de hoge private schuld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen