Beurs16 apr '13 15:07Aangepast op 16 apr '13 16:58

Vrouwen in Duisland nog niet verplicht aan zet

Auteur: Mijke Hurkx

In Duitsland gaat een vrouwenquotum gelden voor raden van toezicht. Maar... niet nu. De intern verdeelde regeringspartij CDU zal deze week nog tegen het voorstel stemmen, maar belooft de maatregel wel op te nemen in het verkiezingsprogramma voor 2020.

"Het knettert onder die grote glazen koepel van de Bondsdag in Berlijn", zegt verslaggever Derk Marseille op BNR. "Op dit moment wordt er vergaderd door een intern verdeeld CDU."

Er wordt donderdag gestemd of 30 procent van de raden van toezicht van onder meer beursgenoteerde bedrijven verplicht vrouw moet zijn of niet. "Verplicht stellen vond het CDU eerder niet het juiste middel en dat standpunt heeft tien jaar lang stand gehouden. Nu is het dus nog niet verplicht, een flexiequotum, en daar lijkt verandering in te komen."

Niet nu
"Het is een heel politiek spel", zegt Marseille. "En ook een ongekend gevecht moet ik zeggen. Ik heb nog niet vaak in Duitsland gezien dat een minister van het CDU zich openlijk tegen Merkel keert. Je moet van gewapend beton zijn, wil je dat overleven."

De minister dreigde met de oppositie mee te stemmen. Om te voorkomen dat de oppositie steun zou krijgen van één van haar ministers, heeft Merkel het op een dealtje gegooid. "Stem donderdag niet mee met de oppositie en in ruil daarvoor nemen we het wel op in het verkiezingsprogramma voor 2020. Dat was het voorstel van Merkel", zegt Marseille.

2020
Wordt het in 2020 opgenomen in het verkiezingsprogramma, betekent het toch nog niet dat het automatisch in het regeerakkoord komt. Toch lijkt de vrees dat het zal mislukken niet heel groot, zegt Marseille. "Als je kijkt naar de verhouding in Duitsland - 40 procent stemt op het CDU - legt dat veel gewicht in de schaal. De andere partijen zijn natuurlijk al voor dit standpunt, dus het CDU zal in de toekomst hier gemakkelijk partners kunnen vinden."

In plaats van in 2013 wordt dit dus pas een verkiezingsthema in 2020. "Met de vrouwen in de Duitse top als slachtoffer", aldus Marseille.

Gerelateerde artikelen