Beurs17 dec '13 12:04

Beurzen nemen gas terug

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen stonden rond het middaguur in het rood. Beleggers namen wat gas terug na de stevige koerswinsten van een dag eerder. De focus blijft gericht op de Fed, die later op vandaag begint aan de tweedaagse beleidsvergadering.

"We hadden iets meer verwacht vandaag, maar de beurzen gaan toch weer wat naar beneden. Alles staat of valt met wat de Fed morgen gaat doen. Ze gaan een keer beginnen met het afbouwen van de steun, maar wanneer precies blijft de vraag. In Amsterdam profiteren de bouwers van het bericht dat de huizenverkoop in Nederland is toegenomen. Voor de rest gebeurt er weinig en zal de handel tot het Fed-besluit op woensdag waarschijnlijk rustig blijven'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

AEX 0,5 procent lager
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 379,63 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 593,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,3 tot 0,8 procent.

Een sterker dan verwachte stijging van het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie had weinig impact op de handel. De vertrouwensindex van het onderzoeksinstituut ZEW steeg van 54,6 in november naar 62 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een toename tot 55. Het is de vijfde maand op rij dat de index stijgt.

In Parijs ging CGG bijna 15 procent onderuit. De Franse dienstverlener aan de oliesector waarschuwde dat de winst in het vierde kwartaal onder druk staat door projectvertragingen.

In de MidKap ging bouwbedrijf Heijmans aan kop met een winst van 2 procent. De overname van Brinck Groep, die Heijmans maandag na de slotbel aankondigde, is volgens analisten van SNS Securities opvallend en verfrissend. Vastgoedinvesteerder NSI was de grootste daler met een min van 1,4 procent.

Euro noteerde 1,3770 dollar
De euro was 1,3770 dollar waard, tegen 1,3757 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 97,33 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 108,84 dollar.

Gerelateerde artikelen