Beurs14 dec '11 21:34Aangepast op 14 dec '11 22:18

Amerikaanse beleggers bezorgd over wereldeconomie

Auteur: BNR Webredactie

Beleggers in Amerika zijn bezorgd over de Europese schuldencrisis en de mogelijke gevolgen daarvan voor de wereldeconomie. De belangrijkste graadmeters gingen voor de derde dag op rij omlaag.

Beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in dat de afspraken die de Europese leiders vorige week maakten, tot een oplossing voor de schuldenproblematiek zullen leiden.

De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 11.823,48 punten. De S&P 500 daalde eveneens 1,1 procent tot 1211,82 punten. Nasdaq verloor 1,6 procent tot 2539,31 punten.

Gevolgen eurocrisis
"Er is een groeiend besef dat de wereldeconomie in gevaar is", zei een beursanalist in New York tegen persbureau Reuters. Volgens hem gaan de zaken vrijwel overal minder en zal dat zal uiteindelijk ook het Amerikaanse bedrijfsleven treffen.

Olie, tech en industrie
Vooral aandelen in de olie, technologie en industrie stonden onder druk. Machinebouwer Caterpillar, die voorbeurs met vooruitzichten kwam die de markt teleurstelden, was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een min van 4,5 procent. Ook de technologiebedrijven Cisco System en Hewlett-Packard waren onderin de Dow terug te vinden.

Olieprijzen
De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron noteerden respectievelijk 1,2 en 3,3 procent in de min. Zij stonden onder druk door de forse daling van de olieprijzen. Amerikaanse olie werd ruim 5 procent goedkoper, terwijl de prijs van Brentolie met meer dan 4 procent daalde.

Euro
De euro noteerde bij het scheiden van de markt in New York een koers van 1,2980 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel was de munt 1,2970 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen