Beurs14 nov '11 09:59Aangepast op 14 nov '11 11:12

Italiaanse rente zakt na aanstelling Monti

Auteur: BNR Webredactie

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties is maandagochtend licht gedaald. Het lijkt erop dat de aanstelling van Mario Monti als formateur van een nieuwe regering de markten enigszins heeft gekalmeerd.

Het rendement op de 10-jarige schulden van Italië zakte tot 6,42 procent. Vrijdag was dat nog 6,5 procent. Daarmee ligt de rente aanzienlijk lager dan de piek van 7,5 procent die vorige week werd bereikt.

Franse staatsobligaties
De rente op vergelijkbare Franse leningen daalde tot 3,3 procent. Doordat de Duitse rente ook licht daalde, bleef het verschil in het rendement op 10-jarige Franse obligaties en Duitse obligaties ongeveer 1,5 procentpunt. De rente op Spaanse obligaties stabiliseerde rond 5,9 procent. Dat is nog altijd het hoogste niveau sinds de Europese Centrale Bank begin augustus besloot in te grijpen door obligaties van Italië en Spanje op te kopen.

Kortlopende deposito's
Uit cijfers van de ECB bleek ook dat Europese banken afgelopen weekeinde aanzienlijk minder geld bij de centrale bank stalden dan een week eerder. De kortlopende deposito's bedroegen 144,7 miljard euro. Dat was slechts de helft van het bedrag dat een week eerder bij de ECB werd ondergebracht. De deposito's van vrijdag waren wel groter dan in de drie voorgaande dagen.

De deposito's bij de ECB liepen de afgelopen tijd stevig op, omdat banken hun geld liever bij de centrale bank onderbrachten dan het tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen