Beurs16 feb '13 12:38Aangepast op 16 feb '13 13:03

Creatief, onverantwoord boekhouden

Auteur: Fleur de Bruijn

Steeds meer economen en politici wantrouwen de meevaller van ruim 800 miljoen euro die minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag bekendmaakte. “Het is onverantwoord als je geen inschatting van de risico’s maakt.”

Dit zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger tegen BNR. Volgens Pieter Heerma van het CDA ruikt deze meevaller naar ‘creatief boekhouden’. Heerma en fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie vinden dat de Tweede Kamer hier kritisch naar moet kijken.

Ze denken aan een hoorzitting met deskundigen of een onderzoek van de Algemene Rekenkamer, zeiden ze zaterdag in TROS Kamerbreed. Ook Eijffinger roept de Tweede Kamer op een hoorzitting te houden ‘over dit belangrijke punt’.

Perifere landen
“Je moet je wel realiseren dat een deel van de winst risico is, want als het misgaat, dan ligt het risico via DNB bij de Nederlandse Staat. Ik begrijp dat DNB moet investeren in perifere landen, ook in het belang van de eurozone en daar is niets mis mee. Het is ook normaal dat de winst terugvloeit naar de Staat, maar je moet je realiseren dat deze winst vertekend is. Daarvoor heeft DNB terecht bij de Staat om garanties gevraagd, maar dat kan dus geld kosten.”

Eijffinger vindt dat de Staat maatregelen moet nemen om de risico’s af te dekken. “Gewoon de winst boeken en het daarmee koud afdoen, is onverantwoord”, aldus de hoogleraar. “Het is zeker een vorm van creatief boekouden wat wij in het begin van de euro de Italianen en andere perifere landen verweten.”

Extra bezuinigingen
De meevaller werd bekend kort nadat het kabinet een akkoord had gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het woningmarktbeleid. Dit akkoord levert de schatkist een tegenvaller van ruim een miljard op in deze kabinetsperiode.

Het kabinet bekijkt in maart of er extra bezuinigingen nodig zijn dit jaar. Dat gebeurt aan de hand van nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau. Daaruit moet blijken of het begrotingstekort dit jaar binnen de EU-limiet van drie procent van het bruto binnenlands product blijft. In het regeerakkoord is afgesproken dat het kabinet zich aan de EU-afspraak houdt. Maar volgens ingewijden ziet het kabinet weinig mogelijkheden om dit jaar nog eens fors extra te bezuinigen.

De Algemene Rekenkamer laat desgevraagd aan BNR weten geen commentaar te geven. Volgens een woordvoerder is een onderzoek nu nog niet aan de orde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen