Beurs29 aug '13 11:06Aangepast op 29 aug '13 13:57

Flinke groei overslag Amsterdamse haven

Auteur: BNR Webredactie

De overslag in de Amsterdamse haven is in de eerste helft van het jaar met 5,4 procent gestegen. De overslag kwam uit op 40,3 miljoen ton, dit is 2,1 miljoen ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

ANP
ANP

Vooral de 27 procent stijging van de steenkooloverslag droeg bij aan de groei. En die is vooral te danken aan de sluiting van Duitse kerncentrales en de sluiting van de steenkoolmijnen. Daar heeft Amsterdam enorm profijt van. Dat is goed voor de 55.000 mensen die er direct of indirect werken. Amsterdam ligt keurig op koers. Tegen de stroom van de algehele economische situatie in de wereld en Europa."

Agribulk
Maar ook de overslag van agribulk nam met 24 procent toe. De overslag van olieproducten nam juist met 3 procent af. De profilering als energiehaven legt het gebied dan ook geen windeieren. "Waar het om gaat is dat er kolen liggen. Er is olie-opslag en er wordt olie bewerkt. Wat veel minder belangrijk is zijn de containers. Dat ligt economisch veel gevoeliger. En die energie is nog steeds nodig."

Amsterdam is de grootste haven langs het Noordzeekanaalgebied. In totaal is de overslag in de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad in het eerste halfjaar met 3,7 procent gestegen. De gezamenlijke overslag was het afgelopen halfjaar 48,3 miljoen ton.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen