Beurs3 dec '13 12:28

'Weer groei voor groothandel'

Auteur: BNR Webredactie

Na twee moeilijke jaren zal de groothandel volgend jaar weer groei laten zien. Naar verwachting neemt het groothandelsvolume met 1,3 procent toe. Dit blijkt uit het dinsdag gepubliceerde kwartaalbericht van het Economisch Bureau van ING.

De aantrek­kende uitvoer speelt de sector in de kaart. Gunstig voor de groothandel is dat de wederuitvoer in 2014 sterker stijgt dan de binnenlands geproduceerde ex­port. Groot­handelsbedrijven opereren steeds internationaler, waardoor is de sector minder afhankelijk is van de zwakke binnenlandse markt, stelt het rapport.

Na een daling van 1,5 procent dit jaar laat de groothandel volgend jaar naar verwach­ting een omzetgroei zien van ruim 2,5 procent. Groothandels in grondstoffen en halffabricaten kun­nen door de aantrekkende industrie rekenen op de grootste omzetgroei (met uitzondering van de bouwmaterialengroothandel). Met een verwachte groei van 1 procent blijft de agrarische groothandel achter, maar deze sector heeft met de gestegen prijzen op de wereldmarkt de afgelopen jaren al een flinke omzetgroei doorgemaakt.

Dat de omzetgroei terugkeert is positief, maar de marges zijn de afgelopen twee jaar achteruit gegaan. Het is belangrijk dat ook hier het tij voor groothandels keert, zegt ING. Dit kan door product- en procesinnovaties een impuls te geven en door scherp op de (inkoop)kosten te letten.

Gerelateerde artikelen