Beurs11 feb '13 07:43Aangepast op 23 aug '16 14:21

De VS kan fluiten naar eerste plaats

Auteur: Fleur de Bruijn

Rond 2025 is China waarschijnlijk de grootste economie ter wereld. Bovendien zal de Chinese munt langzaam de leidende positie van de dollar overnemen.

Dit zegt Annette Nijs, oud-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en nu verbonden aan de China-Europe International Business School.

Zondag werd bekend dat China de grootste handelsnatie ter wereld is. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is Amerika niet meer de grootste. De totale Amerikaanse export en import is het afgelopen jaar op ruim 2,85 biljoen euro uitgekomen. De Chinese handel had een waarde van net geen 3 biljoen euro.

Wereldeconomie
“Op dit moment gaat het redelijk goed met Amerika, maar het gaat iets beter met China. We verwachten dat China de komende tien jaar een derde van de economische groei in de wereld voor haar rekening neemt en Amerika maar tien procent. Op een gegeven moment loopt China Amerika dan voorbij en dat is nu gebeurd met de handel”, legt Nijs uit.

Huizenbubbel
China kent ook zwakke plekken in de economie, vertelt Nijs. Net als in de VS is er ook in China sprake van een vastgoedbubbel. Een groot verschil is dat de Chinese overheid de economie strak in de hand houdt, waardoor de bubbel niet tot ontploffing komt.

Een punt van echte zorg is er ook voor China. “De grootste uitdaging voor China is zorgen dat de eigen mensen meer gaan consumeren. Want de groei van de consumptie is maar een kleine bijdrage in de economie en dat is eigenlijk wel zonde”, zegt Nijs. 

Yuan
Nijs spreekt de verwachting uit dat China rond 2025 de grootste economie ter wereld is. Een logisch gevolg zal zijn dat de Chinese munt dan ook een bepalende positie krijgt. “De yuan is nu nog niet converteerbaar en dus kun je er buiten China niet zoveel mee (…) de Chinese regering doet wel steeds meer experimenten om met de yuan te handelen en te investeren en je ziet nu al dat in Aziatische landen zoals India, Maleisië, Zuid-Korea of de Filippijnen die munten iets harder bewegen met de Chinese munt dan met de dollar.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen