Beurs4 jul '12 17:28

Bob Diamond geeft fouten Barclays toe

Auteur: Marjan van den Berg

De opgestapte Barclays-topman Bob Diamond heeft woensdag toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij zijn bank. Verder zaaide hij een hoop verwarring.

Diamond stapte dinsdag op bij de Britse bank, nadat die onder vuur was komen te liggen vanwege een hoge boete voor de manipulatie van belangrijke rentetarieven.

Woensdag legde hij verantwoording af aan een commissie van het Britse parlement.

"Het is duidelijk dat er fouten zijn gemaakt en dat er sprake was van verwerpelijk gedrag'', stelde Diamond. "Op het moment dat dit drie jaar geleden aan het licht kwam, wilden we het direct tot de bodem uitzoeken.''

Reputatie
De 60-jarige Amerikaanse bankier gaf verder aan dat hij veel van Barclays houdt en dat hij "ziek'' is van de fouten die zijn gemaakt. Hij zei te zijn opgestapt om de reputatie van de bank te redden.

De reden dat Barclays de rente in 2008 kon verlagen, kwam volgens Diamond niet door gesjoemel met rentetarieven, maar doordat de bank een dikke 7 miljard had kunnen losmaken van investeerders uit het Midden-Oosten, zodat het goedkoper kon lenen.

Vaag
De verklaring van Diamond was verwarrend, zegt BNR-correspondent Lia van Bekhoven: "Niet alleen voor mij: de financieel redacteur van de BBC twitterde dat hij nu minder weet van Barclays dan voor de ondervraging begon. Het is erg vaag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen