Beurs16 aug '12 17:41

Komt SNS van hun staatsschuld af?

Auteur: Mijke Hurkx

SNS Reaal kwam donderdag met goede cijfers. Maar de bank zit nog steeds in een benarde situatie. Het is de enige Nederlandse bank die het niet voor elkaar krijgt om zijn staatssteun terug te betalen.

SNS Reaal staat ondanks de winstgroei van het afgelopen halfjaar nog voor grote uitdagingen. In de komende maanden moet blijken hoe de bank en verzekeraar de eigen positie weet te versterken. SNS Reaal verdubbelde de nettowinst vorig halfjaar tot 115 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat het verzekeringsbedrijf goede resultaten boekte op rentederivaten, beleggingen waarmee schommelingen in de rentestand moeten worden afgedekt. De winst van SNS Bank liep door grotere afschrijvingen op slechte leningen echter stevig terug.

Wat nu?
Wat moet er gebeuren wil SNS er weer bovenop komen? "Lastig, ze hebben een eigen vermogen in de bank van iets van 2 miljard, en aan leningen uitstaan voor commercieel onroerend goed van bijna 9 miljard", zegt financieel journalist bij RTL-Z Hans de Geus op BNR."Van die 9 miljard wordt 40% niet terugbetaald, het zijn zogenoemde non-performing loans." Dus hoe lang houden ze dit vol? "Er komt wel geld uit de verzekeraar, dat zijn lopende levenspolissen. Maar ook de animo voor die polissen lopen terug. Ze proberen elk halfjaar dat ze winst maken de onroerendgoed portefeuille af te boeken en af te boeken. En zo hope ze het kunnen uitzingen! Maar het is niet hoopvol, want Brussel vindt dat de steun van Den Haag volgend jaar moet worden terugbetaald. Ze hebben een deadline."

Rol politiek
SNS Reaal mag de staatssteun verlengen als blijkt dat ze er alles aan hebben gedaan om het geleende geld terug te verdienen. "Een optie is bijvoorbeeld ook dat SNS een bankonderdeel verkoopt, maar dat wil Brussel ook liever niet. Zo krijg je meer machtsconcentratie bij andere banken, wanneer ING bijvoorbeeld een onderdeel koopt. Minder concurrentie."

Den Haag zit er nu in met 750 miljoen euro steun en staatsgaranties op senior obligaties die ze hebben uitgegeven. De Geus: "Het is een heel moeilijk verhaal! Als alles goed gaat en de markt zit niet teveel tegen, zouden ze er heel misschien uit kunnen groeien."  Communicatiestrateeg Jan Schinkelshoek: "Het onroerend goed is voor SNS een blok aan het been, hoe ze die schulden proberen af te lossen vind ik knap. Stapje voor stapje, over het smalle koord. Ze zijn heel transparant, ze doen het voorbeeldig." Ze doen het fantastisch? Ook met die 9 miljard aan slechte beleggingen? "Ze hebben een geweldig groot probleem proberen ze die schuld hanteerbaar te maken. ik heb daar bewondering voor", zegt Schinkelshoek.

Als SNS omvalt, wat dan?
Schinkelshoek zou het erg vinden als SNS omvalt. "Het is een bank die onder de grote drie een rol speelt. Valt die weg is dat slecht voor de concurrentie."  De Geus: "Het is een goed voorbeeld van een bank die verkeerde keuzes heeft gemaakt. Uit de voegen gegroeid. Als Samson nou een mooi plan zou maken voor het inkrimpen van deze bank..."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen