Beurs9 jan '13 15:06

'Cao-lonen slechts iets minder gestegen'

Auteur: BNR Webredactie

In de cao's die vorig jaar zijn afgesloten is gemiddeld een loonsverhoging van 1,6 procent afgesproken. Dat is minder dan de inflatie.

Werkgeversvereniging AWVN wijst er op dat het 'ondanks de verslechterde economie slechts een fractie lager is dan de 1,7 procent die cao-partijen in 2011 gemiddeld overeenkwamen'.

Uitgesplitst naar sector werd in de chemie de grootste gemiddelde loonstijging afgesproken: 2,1 procent. Bij de overheid zijn de cao-lonen met gemiddeld 1,0 procent het minst opgeschroefd, maakte AWVN woensdag bekend.

Onzekerheid
Van de 510 cao's die in 2012 afliepen, waren er op 31 december 158 nog niet vernieuwd. Voor de ruim 800.000 werknemers die onder die cao's vallen blijft de oude cao nog van kracht. Dat veel cao's nog niet vernieuwd zijn, heeft volgens AWVN te maken met onzekerheid bij zowel werkgevers als vakbonden. De werkgevers leggen liever geen afspraken vast omdat ze vrezen voor een verdere verslechtering van de economie. De bonden denken dat er meer valt te halen voor werknemers zodra er weer betere economische tijden aanbreken.

AWVN houdt daarbij vast aan de voorspelling dat de lonen dit jaar minder zullen stijgen dan de 2,25 procent waar het Centraal Plan Bureau (CPB) en kabinet mee rekenen. Werknemers die een cao hebben die pas na 2013 verloopt, hebben dit jaar een gemiddelde loonstijging van 1,7 procent, blijkt uit de statistieken van de werkgeversvereniging.

Tegenvaller voor schatkist
"De loonstijging van de cao's die nog afgesloten gaan worden zal waarschijnlijk niet hoog genoeg uitpakken om het verschil te compenseren. Dat betekent een mogelijke tegenvaller voor de schatkist vanwege lager dan verwachte belastingbetalingen'', zegt een woordvoerder van AWVN.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen