Beurs13 dec '12 17:31

Rutte: EU-contracten lijken onnodig

Auteur: BNR Webredactie

Contracten tussen EU-lidstaten en Brussel over economische hervormingen lijken niet nodig.

Mark Rutte
Mark Rutte

Dat zei premier Mark Rutte donderdag bij aankomst in Brussel voor de top met alle regeringsleiders en staatshoofden van de EU. De leiders praten onder meer over verdere Europese integratie en de toekomst van de economische en monetaire unie.

"Wij denken dat deze contracten weinig toevoegen'', aldus Rutte. Er is volgens de premier met Nederland over te spreken als andere leiders er wel heil in zien. Nederland wil niet dat door dergelijke contracten de vrijheid van landen wordt ingeperkt om eigen beleid te voeren.

De premier wees erop dat de details over de contracten nog niet bekend zijn. Zo is het nog onduidelijk met wie precies de lidstaten een contract zouden moeten afsluiten en wat er precies in zal komen te staan.

Het idee voor een aparte begroting voor de eurozone is, zoals Rutte het verwoordt "voorlopig achter de einder verdwenen. Dat bevalt ons.''

De eerste stap naar verdere Europese integratie is de vorming van een Europees toezichthouder op de bankensector. Daarover werd in de nacht van woensdag op donderdag overeenstemming bereikt. Rutte bestempelde het bereikte akkoord als "ontzettend belangrijk'' voor de gemiddelde Nederlander. "Simpelweg omdat het een risico is dat banken en staten vervlochten zijn zoals ze dat op dit moment zijn.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen