Beurs31 aug '12 15:06

Niet de Ektorp, maar de Ikano Bank

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederland krijgt er een nieuwe bank bij. Het gaat om Ikano Bank Nederland, eigendom van de familie Kamprad, de oprichters van de Ikea-warenhuizen.

Ikano Bank gaat voor consumenten de financiering verzorgen voor de aankoop van Ikea-artikelen. In de toekomst wil de bank ook voor andere retailbedrijven financiële diensten ontwikkelen. De producten van Ikano worden in Nederland aangeboden via internet en kiosken in IKEA-winkels.

Betrouwbaar
Volgens Ikano draait het om gemak, betrouwbaarheid en eerlijkheid. "Wij zullen nooit verbergen dat geld lenen geld kost. En als we bij de beoordeling zien dat de klant zich een krediet niet kan veroorloven, zullen we ook ‘nee’ verkopen'', zegt Åsa Färm, manager van Ikano in Nederland. Ikano begint zaterdag met de activiteiten in Nederland.

Ikano Bank, opgericht in 1988, is actief in onder meer Zweden, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Ikano Bank bezit een Europese banklicentie en heeft erkenning van De Nederlandsche Bank om in Nederland te opereren. Het bankbedrijf valt dus niet onder toezicht van DNB.

Zorgen
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum maakt zich daarover zorgen en waarschuwt voor IceSave-praktijken. Hij roept minister Jan Kees de Jager van Financiën op de Ikano Bank op te dragen wel een bankvergunning in Nederland aan te vragen. Ook waarschuwt Van Hijum voor woekerrentes. Hij vindt dat de AFM toezicht op de bank moet houden, zeker omdat deze een rente van 13 procent gaat vragen.

Over de zorgen van het CDA is Jaap Koelewijn van adviesbureau Financieel Denkwerk duidelijk: “Het gaat echt nergens over. Ze zullen wel oppassen met hun naam om DSB-achtige praktijken te doen, omdat ze juist erg prijsbewust en transparant zijn.”

Ook de zorgen over de rente van 13 procent zijn volgens Koelenwijn niet nodig. “De Rabobank en ING vragen die rente ook voor kleine kredieten. Voor kleine leningen zijn dit uitermate marktconforme percentages.”

Gerelateerde artikelen