Beurs30 aug '12 16:47

Kop of munt bij debat Fed over steun

Auteur: Harmen Simon Teunis

Bij de vergadering van de Federal Reserve in september wordt het spannend of er wordt besloten tot extra steun voor de haperende Amerikaanse economie of juist niet.

Dat zei president Dennis Lockhart van de Federal Reserve Bank of Atlanta donderdag bij het begin van de bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.

De beleidsmakers van de Fed, waartoe ook Lockhart behoort, vergaderen op 12 en 13 september over de economische situatie in de Verenigde Staten. Behalve een besluit over de hoogte van de rente, buigen zij zich dus ook over een mogelijk derde steunpakket.

Met de eerste twee programma's pompte het stelsel van centrale banken 2300 miljard dollar in de economie door obligaties op te kopen. Maar die steun heeft bijna niet geleid tot een daling van de werkloosheid en de economische groei gaat met horten en stoten.

"Als we een verdere verslechtering zouden zien ten opzichte van de huidige situatie of signalen van een dreigende deflatie, dan zou de keuze voor de hand liggen", aldus Lockhart. "De vraag is nu hoeveel een nieuwe steunronde zal opleveren en, natuurlijk, wat de kosten zijn voor de korte en de lange termijn."

Gerelateerde artikelen