Beurs28 dec '12 07:29Aangepast op 28 dec '12 07:45

Japanse beurs sluit jaar hoger af

Auteur: Anne-Greet Haars

De Japanse Nikkei-index is vrijdag, de laatste handelsdag van het jaar in Japan, hoger gesloten.

Speculatie dat de centrale bank van het land meer monetaire maatregelen gaat nemen, zorgde voor een positief sentiment onder beleggers.

De hoop op ingrijpen van de Bank of Japan werd gevoed door tegenvallende macro-economische data. Zo bleek de industriële productie in november veel sterker te zijn gedaald dan verwacht. De toonaangevende Nikkei sloot 0,7 procent hoger op 10.395,18 punten. Eerder dit jaar bereikte de graadmeter een dieptepunt op 8238,96 punten.

Index
De index won dit jaar 23 procent. Dat is de eerste jaarwinst voor de graadmeter in drie jaar tijd en het beste resultaat sinds 2005. De Japanse aandelenbeurzen gingen donderdag, een dag na het aantreden van een nieuwe liberaal-conservatieve regering, al flink omhoog. De Nikkei sloot op de hoogste stand sinds 11 maart 2011, kort voordat Japan werd getroffen door een zware aardbeving gevolgd door een tsunami en kernramp.

De Zuid-Koreaanse Kospi-index eindigde vrijdag 0,5 procent hoger, evenals de Australische All Ordinaries. In Hongkong stond de Hang Seng-index in de middaghandel 0,1 procent in de plus.

Geen rally
"Over de hele maand december is er bijna 12 procent bijgekomen", vertelt Wouter van Cleef, BNR's correspondent in Japan. "Eigenlijk lijkt er na jaren van een negatieve stemming wat optimisme te zijn over de economie. Maar we moeten nog zien hoe lang dat duurt."

Maar hebben we hier dan niet te maken met een klassieke eindejaarsrally? Van Cleef: "Wat je ziet is een reactie op de plannen van de deze week aangetreden nieuwe regering van premier Abe. Hij wil de economie flink aanjagen en wil daarbij ook steun van de centrale bank hebben. Dat is echt een kentering in het beleid en daar reageert de markt - meer dan gebruikelijk - positief op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen