Beurs4 apr '13 17:46Aangepast op 4 apr '13 18:28

Draghi's doemscenario drukt beurzen

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen leden donderdag stevige verliezen. Die werden ingeleid door het commentaar van Mario Draghi bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De centralebankpresident acht het risico op een nieuwe terugval van de Europese economie nog altijd groot.

De AEX-index sloot 0,9 procent lager op 346,53 punten en de MidKap-index daalde 0,1 procent tot 527,65 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1,2 procent.

De ECB en de Bank of England handhaafden hun rentetarieven op de historisch lage niveaus van respectievelijk 0,75 en 0,5 procent. Evenmin werden er nieuwe stimuleringsmaatregelen genomen. In Japan draaide de centrale bank wel de geldkraan verder open om de Japanse economie uit het slop te trekken.

Imtech
"
De ECB is vrijwel door zijn mogelijkheden heen om de crisis in Europa te bestrijden'', aldus een handelaar in Londen. "Er komt een moment dat beleggers hun winsten gaan verzilveren na een jaar van koerswinsten.''

Technisch dienstverlener Imtech voerde de AEX aan met een winst van 4,5 procent. Het bedrijf, dat lang negatief voor het daglicht kwam vanwege problemen op projecten in Polen, maakte woensdag na het slot van de beurs bekend een opdracht in Engeland te hebben gekregen. Het gaat om de levering van systemen om rioolwater te gebruiken voor de opwekking van energie in een biomassacentrale. Daarmee is ruim 88 miljoen euro gemoeid.

Reed Elsevier
Uitgever Reed Elsevier had te kampen met een adviesverlaging door Cheuvreux en was met een min van 4,2 procent de sterkste daler. Randstad (plus 0,7 procent) raakte in de loop van de middag een deel van zijn koerswinst kwijt. De uitzender maakte bekend de activiteiten van branchegenoot USG People in Spanje, Italië, Polen, Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk over te nemen. USG steeg 2,7 procent en was daarmee een van de sterkste stijgers in de MidKap.

De euro was 1,2861 dollar waard, tegen 1,2843 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zette de daling voort en werd 1,8 procent goedkoper op 92,75 dollar per vat.Brentolie zakte 1,1 procent in prijs tot 105,90 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen