Beurs23 mei '13 17:27

'Ontwikkelingssamenwerking is meer dan investeren in handel'

Auteur: Melvin Captein

Bezuinigingen van een miljard en een grotere rol voor het bedrijfsleven. Minister Ploumen ziet daarin ontwikkelingssamenwerking nieuwe stijl. Vandaag bespreekt zij haar plannen met de Tweede Kamer.

Centraal in het debat staat het Good Growth Fund. Dat zou moeten bestaan uit 750 miljoen euro voor ondernemers die willen investeren in ontwikkelingslanden. Roos van Os van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen SOMO is geen fan dit idee, vertelt ze aan BNR. "Het is een fonds dat bestemd is voor MKB-bedrijven uit de ontwikkelingslanden én voor Nederlandse bedrijven die in ontwikkelingslanden willen ondernemen. Maar wij denken dat er voor bedrijven die in het buitenland willen ondernemen al forse middelen zijn. Je hebt bijvoorbeeld al het Private Sector Investeringsprogramma waar 90 miljoen euro per jaar aan wordt uitgegeven. Nederlandse exporteurs ondernemen daarvan op een innovatieve manier in ontwikkelingslanden, is het idee. Maar uit onderzoek blijkt dat daarmee nog niet de ontwikkelingsimpact wordt gemaakt die de minister beoogt. Nog zo'n gigantisch fonds optuigen, terwijl er volgens VNO-NCW vanuit het MKB weinig vraag naar is, zou veel teveel van het goede zijn."

Juiste instrumenten
Volgens Van Os is ontwikkelingssamenwerking bedoeld voor armoedebestrijding en moeten daar de juiste instrumenten voor worden ingezet. "Je moet kijken hoe je die armoede het best kunt bestrijden. De minister wil de lokale economie aanjagen. Maar in plaats van de handel te stimuleren, zou beter geld gestoken kunnen worden in onderwijs en maatschappelijke organisaties."

Eliteprobleem
Dat ontwikkelingslanden als Ethiopië en Ghana zelf vooral graag investeringen in hun handel zouden zien, zoals minister Ploumen beweert, is volgens Van Os maar de vraag. "In veel landen is er een enorm eliteprobleem. Die zitten in de regeringen en grote bedrijven en komen op voor hun eigen belangen. Het is maar de vraag of het geld dan doorstroomt naar de allerarmsten."

De beoogde nieuwe stijl van samenwerking komt volgens Van Os voort uit een compromis tussen PvdA en VVD. "Er wordt minder bezuinigd dan de VVD zou willen, maar een groot deel van de investeringen gaat wel naar het Nederlandse bedrijfsleven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen