Beurs7 jan '13 08:42Aangepast op 7 jan '13 14:43

Winkeliers zijn dure creditcards zat

Auteur: BNR Webredactie

Het maakt nogal wat uit welk stukje plastic je bij een winkel in de betaalgleuf steekt. Pinnen is aanzienlijk goedkoper dan betalen met creditcard. Winkeliers zijn de hoge tarieven spuugzat en ondernemen actie.

Tom Ponjee, secretaris Betalingsverkeer bij brancheorganisatie Detailhandel Nederland, zegt op BNR: "Je zit al gauw aan een verschil van 40 keer de tariefprijs voor pinbetalingen voor een afrekening van 100 euro. En dan zit je nog aan de lage kant, want heel veel creditcardbetalingen gaan om bedragen die boven de 100 euro liggen. Dan kan het verschil nog veel verder oplopen."

In tegenstelling tot bij pinbetalingen bestaan er in Nederland geen afspraken over de kosten van een creditcardtransactie. Banken en winkeliers spraken onderling af dat een pintranscatie nooit meer dan 8 cent mag kosten. Een dergelijk plafond bestaat voor creditcardconcerns niet.

Marktwerking
Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, wil dat alleen de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening gebracht mogen worden. "Wat zo'n transactie mag kosten, is alleen de kosten die een creditcardorganisatie ook daadwerkelijk maakt."

De hoge rekeningen voor het gebruik van een creditcard komen volgens Eickhout door het gebrek aan marktwerking in Europa. "Visa en Mastercard hebben 90 procent van de markt in handen. Dan kunnen er prijsafspraken gemaakt worden."

Eerder liet minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem al weten kosten voor creditcardbetalingen aan banden te willen leggen. Dat ging echter vooral over de hoge additionele kosten die luchtvaartmaatschappijen voor een boeking met creditcard rekenen.

Uiteindelijk is het volgens Ponjee de consument die opdraait voor de hoge kosten. "De klant is bij de winkelier nog altijd koning, dus we proberen de prijs in de winkel zo laag mogelijk te houden. Maar dit soort ongelooflijk hoge tarieven van creditcardmaatschappijen komt uiteindelijk natuurlijk indirect bij de consument terecht."

Verenigen
Winkeliers die zich verenigen kunnen het verschil maken, zo zag Ponjee in Amerika. "Daar heeft een groep winkeliers een hele grote creditcardmaatschappij voor de rechter gedaagd. En dat is uiteindelijk voor een paar miljard afgekocht. Zo ver gaat het in Nederland of Europa denk ik niet komen, maar er is in ieder geval wel een breed draagvlak om een plafond te zetten op de tarieven."

Zo hebben in Portugal winkeliers een hele dag geen creditcards geaccepteerd om de maatschappijen onder druk te zetten. Regelgeving vanuit Brussel verkiest Coljee boven een gang naar de rechter. "Het zou het prettigst zijn als creditcardmaatschappijen, overheid en winkeliers er samen uitkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen