Beurs26 nov '13 07:04Aangepast op 26 nov '13 10:39

Vernieuwd ontslagrecht juist gunstiger voor werknemer

Auteur: Pieter van den Akker

Het nieuwe wetsvoorstel voor het ontslagrecht moet het ontslaan voor werkgevers makkelijker maken, maar pakt juist gunstiger uit voor de werknemer. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Stefan Sagel. Alle sociale partners stemden er bij het najaarsakkoord mee in, maar het lijkt erop dat niet iedereen beseft wat het in de praktijk betekent.

Van versoepeling is in de praktijk helemaal geen sprake, zegt Stefan Sagel op BNR. Sagel, arbeidsrechtadvocaat en hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden, licht toe: "In Nederland hebben we een bijzonder systeem met een zogeheten preventieve ontslagtoets. Internationaal gezien is dat iets vrij ongebruikelijks. Het betekent dat je in Nederland eerst toestemming van een derde instantie moet hebben alvorens je een arbeidsovereenkomst kunt opzeggen - even de mogelijkheid op ontslag op staande voet daargelaten."

Twee routes
In ons land zijn er daarvoor eigenlijk twee routes, gaat Sagel verder. "Je kan ofwel een ontslagvergunning vragen bij het UWV of je kan ontbinding vragen bij de kantonrechter. Op dit moment is het zo dat de werkgever in feite bepaalt welke route hij bewandelt. Als je naar het UWV gaat om een ontslagvergunning te vragen, is dat een beetje moeilijker dan bij de kantonrechter. Maar je hoeft in beginsel geen vergoeding te vragen. Als je naar de ontbindingsrechter gaat, is het wat makkelijker om die beëindiging te krijgen, maar moet je wel een vergoeding betalen."

Hij vervolgt: "Wat het nieuwe systeem nu meebrengt is dat de preventieve toets gewoon blijft bestaan. Dat is wat het Nederlandse systeem zo inflexibel maakt. Alleen is het niet meer zo dat de werkgever kan kiezen welke route hij volgt. Wat nu tot stand komt, is in feite een systeem waarbij de ontslaggrond bepaalt welke route je moet bewandelen. Als het gaat om bedrijfseconomische ontslagen, een reorganisatie, moet je naar het UWV. En voor disfunctioneringsontslagen moet je naar de kantonrechter. Maar die preventieve toets blijft gewoon bestaan."

Werknemer kan proces rekken
Dus heeft de werknemer de mogelijkheid om het te rekken? "Je kan in ieder geval zeggen dat het niet nóg minder soepel wordt, omdat de preventieve toets blijft bestaan. Maar nu lopen heel veel zaken via de kantonrechter. Dan betaalt de werkgever aan het eind vaak wel wat, maar hij heeft het voordeel dat hij er wel vrij snel van af is. Zo'n procedure duurt meestal een maand of twee. Dat komt omdat er geen mogelijkheid tot hoger beroep en cassatie is in die zaak. In het nieuwe systeem wordt die mogelijkheid wel open gesteld. Ik zie aankomen dat daar veel gebruik van zal worden gemaakt. Dat brengt met zich mee dat er ellenlange procedures komen en dat de werknemer kan gaan rekken."

Hij concludeert ten slotte: "Het ligt in de lijn der verwachtingen dat werkgevers de onzekerheid van lange procedures gaan afkopen door toch maar weer meer geld te betalen om er maar van af te zijn."

Muizengaatje
Een van de sociale partners achter de ontslagrechtversoepeling is het CNV. Volgens voorzitter Jaap Smit was er sowieso nooit echt sprake van 'versoepeling'. Hij zag deze effecten al aankomen, zegt hij op BNR. "Wat we op ons af zien komen is dat natuurlijk ook advocaten gaan kijken waar het muizengaatje zit. Dat zal ook in het nieuwe systeem het geval zijn. U zult mij niet kwalijk nemen dat ik er nooit op uit ben geweest om het makkelijker te maken voor de werkgever."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen