Beurs23 dec '13 11:18

Beleggingen in winkelvastgoed fors gedaald

Auteur: BNR Webredactie

Beleggers hebben dit jaar fors minder geld in Nederlands winkelpanden geïnvesteerd. Het totale beleggingsvolume in winkelvastgoed bedraagt zo'n 670 miljoen euro, een daling van circa 40 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat schrijft adviesbureau Jones Lang LaSalle in een maandag gepubliceerd rapport.

Bij kantoren, distributiecentra en woningen lijkt de trend van dalende beleggingsvolumes volgens Jones Lang LaSalle doorbroken, maar afgelopen jaar ontbraken grote transacties in de retailsector. Door het slechte economische klimaat en de lage consumentenbestedingen is de leegstand binnen de winkelmarkt opgelopen. Hierdoor is een aantal winkelpanden een stuk minder aantrekkelijk geworden.

Het totale beleggingsvolume voor commercieel vastgoed komt dit jaar uit op 4,9 miljard euro, 17 procent meer dan in 2012. Vooral op de hotelmarkt en op de markt voor grote distributiecentra werden goede zaken gedaan. De voorgaande 2 jaar daalde het volume nog. In 2007, voor het begin van de financiële crisis, bedroeg het totale volume zelfs nog bijna 12 miljard euro.

Vooral grote Britse en Amerikaanse investeerders weten de Nederlandse markt nu weer te vinden, zegt het adviesbureau. Dat komt onder meer omdat veel panden hier momenteel aantrekkelijk geprijsd zijn. Verbeterende economische vooruitzichten bieden daarnaast meer vertrouwen voor de langere termijn.

Jones Lang LaSalle verwacht een verdere verbetering van het beleggingsvolume in 2014. "De markt is nu aan het uitbodemen. De prijzen blijven waarschijnlijk nog enige tijd aantrekkelijk'', zegt Sven Bertens, analist bij het bureau.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen