Beurs29 dec '12 09:55Aangepast op 29 dec '12 13:29

'SNS negeerde waarschuwing voor verliezen'

Auteur: Fleur de Bruijn

Onderzoekers van accountantskantoor Ernst & Young hebben bank-verzekeraar SNS Reaal in 2010 gewaarschuwd voor grote verliezen op de vastgoedportefeuille van het bedrijf.

Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad, waar de krant zaterdag over schrijft.

In een vertrouwelijk rapport adviseerde Ernst & Young om circa 1,2 miljard euro af te schrijven op de internationale vastgoedleningen. SNS deed dat niet. Als de bank dat advies wel had opgevolgd, had ze direct bij de overheid om financiële steun moeten vragen om overeind te blijven, zeggen betrokkenen in de krant.

Financiële problemen
SNS Reaal kwam in grote financiële problemen door aanhoudende verliezen bij het onderdeel SNS Property Finance, dat vastgoed financiert.

Een forensisch onderzoek naar de problemen bij Property Finance bracht allerlei misstanden aan het licht. Bij 14 vastgoedprojecten die de bank had gefinancierd, was sprake van vermoedens van fraude, witwassen, valsheid in geschrifte, laksheid en mismanagement. De perikelen hebben ervoor gezorgd dat de bank niet meer voldoet aan de Europese eisen voor banken.

Goldman Sachs
Sinds deze zomer bekijkt SNS in overleg met de overheid en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de toekomst van het noodlijdende bedrijf. Daarbij wordt gedacht aan de verkoop van bedrijfsonderdelen of splitsing van het bedrijf.

Adequaat geïnformeerd
SNS Reaal laat in een reactie aan de krant weten dat de informatie van NRC Handelsblad ‘voor een groot deel niet klopt en voor een groot deel zeer verouderd is’. De bank zegt het rapport van Ernst & Young niet te hebben bekendgemaakt, onder meer omdat het ‘niets speciaals’ is. “De markt is steeds adequaat geïnformeerd.”

Gerelateerde artikelen